Menu

Η Αντιμετώπιση του άγχους - Πρακτικές συμβουλές

Πώς να απαλλαγείτε από το άγχος

\r\n

Όσο και αν φαίνεται παράξενο υπάρχουν άνθρωποι που είτε δεν έχουν καθόλου άγχος, είτε έχουν βρει τον τρόπο να το ελέγχουν και να το φέρνουν στα… μέτρα τους. Οι τρόποι και οι τεχνικές είναι πολλές, ώστε να ταιριάζουν σε κάθε άτομο και κάθε περίσταση. Πριν από αυτό όμως, θα αναφερθούμε στη σχέση του άγχους με τα ζώδια.

\r\n

Ο πλανήτης που κάνει τη διαφορά

\r\n

Σε ένα ωροσκόπιο υπάρχουν πολυάριθμες δυνατότητες συνδυασμών των πλανητών. Κάθε πλανήτης μπορεί να μας φανερώσει σημαντικές πληροφορίες για τον άνθρωπο. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως, είναι η θέση του Κρόνου σε ζώδιο και οίκο και η ισχύς του στο σύνολο ενός γενέθλιου χάρτη. Από αυτή τη μελέτη μπορεί να γίνει κατανοητή η δυνατότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται πλήρως και να νιώθει με ένταση τις δυσκολίες και τα εμπόδια που του παρουσιάζονται, αλλά και να τα ξεπερνάει.

\r\n

Ένας «καλός Κρόνος» δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να αφήνει πίσω του καταστάσεις του παρελθόντος που έχουν περάσει και δεν αλλάζουν πια, αφού προηγουμένως έχει διδαχθεί από αυτές. Αν ο Κρόνος βρίσκεται σε καλή θέση και κάνει καλές όψεις, γεμίζει το άτομο με εσωτερική δύναμη, αυτοπεποίθηση και προσήλωση στο στόχο. Η ψύχραιμη αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών είναι κυρίως ζήτημα… Κρόνου.

\r\n

Άγχος και ζώδια

\r\n

Έτσι, υπάρχουν άνθρωποι που ανησυχούν συνεχώς για το τι πρόκειται να συμβεί, αγχώνονται υπερβολικά και δε βρίσκουν τη λύση και άλλοι που το έχουν πάρει απόφαση πως θα συναντούν συχνά πυκνά εμπόδια και προσηλώνονται στον τρόπο που θα τα ξεπεράσουν.

\r\n

Σε ό,τι αφορά τα ζώδια, οι Κριοί φημίζονται για την στρατηγική τους και τη λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων. Οι Ταύροι χαρακτηρίζονται από ανασφάλεια και  παρορμητικότητα και κλείνονται στον εαυτό τους. Οι Δίδυμοι έχουν τη δυνατότητα να ελίσσονται και την τάση να επικοινωνούν για να λύσουν τα προβλήματά τους. Οι Καρκίνοι βασίζονται πολύ στη διαίσθησή τους, ενώ είναι εξίσου κλειστοί τύποι. Οι Λέοντες ταράζονται πιο εύκολα από μία ξαφνική αλλαγή ή ένα πρόβλημα και προσπαθούν να βρουν μόνοι τους τη λύση. Οι Παρθένοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι. Αγωνιούν και αγχώνονται με το παραμικρό.

\r\n

Ευαίσθητοι είναι και οι Ζυγοί, που όταν διαταράσσεται η αρμονία τους, έχουν ανάγκη από την βοήθεια των δικών τους ανθρώπων για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Στους Σκορπιούς αρέσει να ελέγχουν τα πάντα, για αυτό αντιδρούν απότομα και νευρικά σε ξαφνικά γεγονότα ή εκπλήξεις. Οι Τοξότες προσαρμόζονται πιο εύκολα και δεν το βάζουν κάτω, ωστόσο δεν τους αρέσουν οι περιορισμοί. Οι Αιγόκεροι φημίζονται για την οργανωτικότητα, την ηρεμία και την εργατικότητά τους, αλλά έχουν ανάγκη από σεβασμό και αναγνώριση. Οι Υδροχόοι ξέρουν να κρύβουν τα συναισθήματα τους, βαριούνται εύκολα και έχουν την ανάγκη να εκφράζονται ελεύθερα. Τέλος, οι Ιχθείς αγχώνονται και εκνευρίζονται εύκολα, για αυτό έχουν ανάγκη από ήρεμο, φιλικό και σταθερό περιβάλλον.

\r\n

Βγάλτε το άγχος από τη ζωή σας

\r\n

\r\n

Είδαμε λίγο έως πολύ πως λειτουργούν οι άνθρωποι με βάση το ζώδιο τους, αλλά και ποια είναι η αντιμετώπιση που χρειάζονται. Υπενθυμίζουμε πως κάθε μα κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και αυτή η διαφορετικότητα πρέπει να αναγνωρίζεται τόσο από τον ίδιο όσο και από τους άλλους. Έτσι κάθε άτομο αντιδράει με άλλον τρόπο. Άλλοι πνίγονται σε μια κουταλιά νερό και άλλοι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν με θάρρος και ψυχραιμία όλα τα προβλήματα. Άλλοι παραμένουν ατάραχοι ακόμα καις στις πιο δύσκολες καταστάσεις και άλλοι «χάνονται» ακόμα και αν πρόκειται για ένα θετικό ή ευχάριστο γεγονός.

\r\n

Η παροδική αντιμετώπιση που αυξάνει το πρόβλημα

\r\n

\r\n

Πολλές φορές οι άνθρωποι θέλουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να βρουν μόνοι τους τη λύση, έστω και αν δεν έχουν τις γνώσεις για να το πετύχουν. Έτσι, προσπαθούν να απαλλαγούν από το άγχος με δική τους «θεραπεία». Άλλοι το ρίχνουν στο φαγητό, άλλοι στο κάπνισμα και κάποιοι στην κατανάλωση αλκοόλ ή άλλων ουσιών. Όλοι οι παραπάνω ανακουφίζονται παροδικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν λύσει το πρόβλημα τους. Αντίθετα, οδηγούνται ουσιαστικά σε έκπτωση της προσωπικής τους ζωής και συνήθως αποκτούν σοβαρά προβλήματα υγείας.

\r\n

Χτυπήστε το κακό στη ρίζα του

\r\n

Αρχικά, πρέπει να εντοπίσετε την κύρια πηγή του άγχους και να προσπαθήσετε να την ελέγξετε. Συνοψίστε τα προβλήματα που σας απασχολούν καθημερινά ή αυτά που ενδεχομένως θα σας απασχολούσαν. Σκεφτείτε τις πιθανές επιπτώσεις και σχεδιάστε τρόπους αντίδρασης για να είστε έτοιμοι, όταν το… κακό συμβεί. Επικεντρωθείτε σε περιπτώσεις και καταστάσεις που είναι πραγματικά σοβαρές.

\r\n

Προσπαθήστε να λειτουργείτε ψύχραιμα και να σκέφτεστε θετικά. Αποκτήστε περισσότερη αυτοπεποίθηση. Μην σκέφτεστε συνέχεια τις αποτυχίες και τα γεγονότα του παρελθόντος, βλέποντας τα ως απειλή για το παρόν και το μέλλον. Μην δραματοποιείτε καταστάσεις και βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Να είστε πιο οργανωτικοί και χαλαροί στην καθημερινότητά σας. Αποδεχτείτε κάποιες καταστάσεις που δεν αλλάζουν. Μιλήστε σε άτομα που αγαπάτε και εμπιστεύεστε και ζητήστε την άποψή τους. 

\r\n

Ξεκουραστείτε, κάντε αυτό που σας αρέσει


\r\n\r\n

Παρά τους ρυθμούς της καθημερινότητας, όλοι μας μπορούμε να βρούμε έστω και λίγο ελεύθερο χρόνο. Αυτό το διάστημα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε, ή για να εκτονωθούμε και να κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν. Σε κάθε περίπτωση θα ξεχαστούμε (απόσπαση προσοχής) και θα βγάλουμε από μέσα μας την πίεση.

\r\n

Διαλογιστείτε: Καθίστε άνετα, με τον κορμό του σώματος ευθυγραμμισμένο. Κλείστε τα μάτια σας, επικεντρώστε την προσοχή σας στην αναπνοή σας και αισθανθείτε την. Ηρεμήστε και μην κάνετε σκέψεις. Κρατηθείτε σε αυτή τη γαλήνια ηρεμία όσο πιο πολύ γίνεται.

\r\n

Κάντε κάτι που σας ευχαριστεί: Από ένα απλό περίπατο ή ψώνια, μέχρι δραστηριότητες που σας γεμίζουν (μαγειρική, ζωγραφική, κέντημα, ψάρεμα, κολύμπι, κηπουρική, παιχνίδια).

\r\n

Αθλητισμός και γυμναστική: Ασχοληθείτε με ένα σπορ ή με μια πολεμική τέχνη. Εκτελέστε ασκήσεις που σας ηρεμούν (yoga, pilates), κάντε ποδήλατο ή τρέξτε.

\r\n

Φύση, μουσική και σεξ: Ελάτε σε επαφή με τη φύση και θα αισθανθείτε πολύ πιο ήρεμοι. Χαλαρώστε ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική. Οσο για το τελευταίο, είναι γνωστό το ρητό «το άγχος σκοτώνει το σεξ, αλλά και το σεξ σκοτώνει το άγχος».

\r\n

Βάλτε το χιούμορ στην καθημερινότητά σας: Το γέλιο μας κάνει καλό. Προσπαθήστε να διακωμωδήσετε γεγονότα και να δείτε την αστεία πλευρά των πραγμάτων.

\r\n

Τροφές που καταπολεμούν το άγχος

\r\n

Σίγουρα ο υγιεινός τρόπος ζωής περιλαμβάνει πολλά υγρά, φρούτα και λαχανικά και ελάχιστα λίπη. Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που απομακρύνουν το άγχος ή κρατούν την πίεση σε χαμηλά επίπεδα.

\r\n

Σοκολάτα: Αυξάνει τα επίπεδα των νευροχημικών στο σώμα σας, τα οποία δρουν σε μέρη του εγκεφάλου που παράγουν την αίσθηση ευτυχίας και χαλάρωσης.

\r\n

Ψάρι: Τα ψάρια με Ω-3 λιπαρά οξέα (σολομός, σαρδέλα, τόνος) καταπραΰνουν το στρες.

\r\n

Βρόμη: Ξεκινήστε το πρωινό σας με ένα μπολ βρόμης. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αυξάνουν την παραγωγή σεροτονίνης, (νευροδιαβιβαστής που ηρεμεί τον εγκέφαλο και το σώμα).

\r\n

Σπανάκι: Χάρη στο μαγνήσιο κρατάει την αρτιριακή σας πίεση σε λογικά επίπεδα και χαλαρώνει τους μύες.

\r\n

Πορτοκάλι: Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύει από ιούς και αρρώστιες, έχει αντιοξειδωτική δράση.

\r\n

Προϊόντα με άλιπη πρωτεΐνη (κοτόπουλο, άπαχα γαλακτοκομικά) χάρη στη ντοπαμίνη και την νοραδρεναλίνη που περιέχουν, περιορίζουν το άγχος και τις ακραίες αντιδράσεις. Πατάτες, ντομάτες, ακτινίδια, ανανάς, μπανάνες, πιπεριές, μελιτζάνες είναι πλούσιες σε σεροτονίνη. Οι ξηροί καρποί χάρη στις βιταμίνες και τα μέταλλα χαλαρώνουν τους μύες και διευκολύνουν τον ύπνο. Οι υδατάνθρακες από τα δημητριακά ολικής αλέσεως μας βοηθούν όταν είμαστε εκνευρισμένοι και κουρασμένοι. Τέλος, το νερό βοηθάει τον οργανισμό να αυξήσει τα επίπεδα αυτοσυγκέντρωσης, ηρεμίας και ενέργειας.

\r\n

Η ώρα του γιατρού

\r\n

Δυστυχώς, υπάρχουν συνάνθρωποι μας που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα με το άγχος. Τόσο σοβαρό, που χρειάζονται τη βοήθεια ειδικού. Τέτοιοι γιατροί είναι οι ψυχοθεραπευτές, που με τις κατάλληλες τεχνικές βοηθούν το άτομο να επιλύσει τα προβλήματα του, να ανιχνεύσει τους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή του, να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές του συγκρούσεις και να ερμηνεύσει τα γεγονότα με λειτουργικό τρόπο. Στην προσπάθεια αυτή ίσως χρειαστεί να γίνει χρήση φαρμάκων.

\r\n

Συμπερασματικά, το άγχος είναι υπόθεση πολύ σοβαρή που απασχολεί όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως. Πρόκειται για απειλή της υγείας μας σε καθημερινή βάση. Τρόποι αντιμετώπισης του υπάρχουν, αρκεί να έχουμε θέληση, υπομονή και επιμονή. Πολλοί από αυτούς που δοκίμασαν, κατάφεραν να απαλλαγούν τελείως από το άγχος ή να μειώσουν τις επιδράσεις του στον οργανισμό τους στο ελάχιστο. Σε κάθε περίπτωση, βγήκαν κερδισμένοι και βελτίωσαν την ποιότητα της ζωής τους και των συνανθρώπων τους.

Παναγιώτης - Γιώργος.

\r\n


\r\n

Επόμενες εκλείψεις Ηλίου και Σελήνης και πως επηρεάζουν τον ψυχισμό μας

Οι εκλείψεις χωρίζονται σε ηλιακές και σεληνιακές. Πραγματοποιούνται συχνά σε ζεύγη, εναλλάσσοντας τις ενέργειες και μοιάζουν σαν ένα τέλος που φέρνει μία καινούργια αρχή. Ο Ήλιος αντιπροσωπεύει την προσωπική μας ενέργεια και η Σελήνη το συναισθηματικό μας κόσμο.

\r\n


\r\n

Κάθε έκλειψη μοιάζει με υπόδειξη για μία ή περισσότερες αλλαγές σε κάποιον τομέα, προκειμένου να βελτιωθεί κάτι, ή να διατηρηθεί η σταθερότητα. Από τις πέντε εκλείψεις του 2013, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη οι τρεις. Αυτό που πρέπει να θυμάστε καλά είναι πως επτά μέρες πριν και επτά μέρες μετά από κάθε έκλειψη, αποφεύγουμε να πράξουμε κάτι καινούργιο ή παράτολμο, δεν ανοίγουμε κόντρες με γνωστούς ή αγνώστους και δεν αφήνουμε ανειλημμένες υποχρεώσεις ή σημαντικά θέματα ατακτοποίητα.

\r\n


\r\n

Τα γεγονότα που μπορεί να προκύψουν ποικίλλουν σύμφωνα με τις τάσεις του γενέθλιου χάρτη και των προοδευμένων χαρτών του καθενός. Οι αλλαγές μπορεί να είναι μικρές και ασήμαντες ή μεγάλες και πολυσήμαντες σε τέτοιο βαθμό που να επηρεάσουν το μέλλον μας ή και αυτό δικών μας ανθρώπων. Αυτό μπορεί να αφορά όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας. Είναι γνωστό πως κάθε αλλαγή φέρνει και νέα δεδομένα και πως κάθε τι άγνωστο ή καινούργιο δημιουργεί άγχος, αγωνία ή φόβο.

\r\n


\r\n

Οι εκλείψεις σε πολλές περιπτώσεις γίνονται αιτία για να αλλάξει κάποιος νοοτροπία και συνήθειες. Συχνά επηρεάζονται οι διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων και οι εντάσεις είναι μεγάλες, τόσο στο σπίτι, όσο και στον εργασιακό χώρο. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις, που οι συνέπειες μιας έκλειψης είναι θετικές, αν και αυτό δεν γίνεται αντιληπτό άμεσα. Ωστόσο, αυτές οι διαδικασίες και οι συχνά δύσκολες και σκληρές εμπειρίες που βιώνουμε, είναι απαραίτητες, προκειμένου να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να επαναθέσουμε τις προτεραιότητες μας και να βάλουμε σε μια τάξη τη ζωή μας, στοχεύοντας σε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον, πάντα με οδηγό και σύμβουλο το παρελθόν.

\r\n


\r\n

Οι εκλείψεις που έγιναν και αυτές που θα γίνουν

\r\n

Η πρώτη έκλειψη της χρονιάς σημειώθηκε την Πέμπτη 25 Απριλίου. Επρόκειτο για μερική έκλειψη Σελήνης στις 05ο 46’ του Σκορπιού, στις 22:57 ώρα Ελλάδας. Ακολούθησε αυτή της Παρασκευής 10 Μαΐου, η ετήσια έκλειψη Ηλίου,  στις 19ο 31΄ του Ταύρου, στις 03:28 ώρα Ελλάδας. Τελευταία ήταν αυτή στις 25 Μαΐου, ημέρα Σάββατο, έκλειψη Σελήνης, στις 04ο 08΄του Τοξότη, στις 07:25 ώρα Ελλάδας.

\r\n
\r\n

Η τέταρτη έκλειψη του 2013 θα πραγματοποιηθεί  στις 19 Οκτωβρίου, στις 02:37:39 ώρα Ελλάδος. Πρόκειται για έκλειψη παρασκιάς Σελήνης (μερική έκλειψη), στο τρίτο δεκαήμερο (25μοίρες και 12 λεπτά) του Κριού. Αναμένεται να φέρει εντάσεις και δυσκολίες σε όλα τα νέα ξεκινήματα και προσπάθειες που επιχειρούνται ή έχουν αρχίσει πριν λίγο χρονικό διάστημα.

\r\n


\r\n

Οι όποιες αλλαγές αναμένεται να γίνουν κρίνονται αναγκαίες και για αρκετούς θα είναι επώδυνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα σημειωθεί αναγκαστική αναβλητικότητα. Τις περισσότερες εντάσεις θα βιώσουν οι Κριοί, Ζυγοί, Καρκίνοι, Αιγόκεροι του τρίτου δεκαημέρου, και όσοι έχουν άλλους πλανήτες στα ζώδια και τα δεκαήμερα αυτά στο προσωπικό γενέθλιο ωροσκόπιό τους. Μερικές λεπτομέρειες για όσους ενδιαφέρονται: Είσοδος στη παρασκιά της Γης στις 23:48, μέγιστο Έκλειψης παρασκιάς στις 01:50 και έξοδος από την παρασκιά της Γης στις 03:52. Το μέγεθος της έκλειψης παρασκιάς είναι 0.79. Η έκλειψη θα είναι ορατή από την Ελλάδα.

\r\n


\r\n

Η πέμπτη έκλειψη του 2013 θα σημειωθεί στις 3 Νοεμβρίου, 14:49:56 ώρα Ελλάδος. Είναι ετήσια ολική έκλειψη Ηλίου, στο δεύτερο δεκαήμερο (11μοίρες και 15 λεπτά)του Σκορπιού. Πρόκειται για τη δεύτερη έκλειψη στο ζώδιο του Σκορπιού φέτος, η οποία ουσιαστικά θα αποτελέσει μια συνέχεια αυτής του Απριλίου. Η έκλειψη αυτή αναμένεται να επιφέρει ακόμα πιο σημαντικές αλλαγές και γεγονότα, ειδικά σε οικονομικά θέματα. Μερικές λεπτομέρειες για όσους ενδιαφέρονται: Η αρχή είναι στις 12.04 το μέγιστο στις 14.38 και το τέλος στις 17.28. Το μέγεθος της έκλειψης είναι 1.02. Η έκλειψη θα είναι ορατή στο Βόρειο τμήμα της Νοτίου Αμερικής, τον Ατλαντικό Ωκεανό, Βόρεια Δυτική και Νότια Αφρική και στη Νότια Ευρώπη. Για την Αθήνα: Μερική έκλειψη Ηλίου με την αρχή στις 15.08, το μέσο στις 15.37 και το τέλος στις 16.05. Το μέγεθος της μερικής έκλειψης είναι 0.07.

\r\n


\r\n

Μετά από αυτή την έκλειψη ακόμα και όσοι αρνούνταν να συμβιβαστούν με κάποια δεδομένα και καταστάσεις, αναμένεται να το πάρουν μια και καλή απόφαση, πως τα πράγματα έχουν αλλάξει για τα καλά. Εκείνοι που θα επηρεαστούν περισσότερο και θα έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες είναι οι Ταύροι, Σκορπιοί, Λέοντες, Υδροχόοι του δευτέρου δεκαημέρου, και όσοι έχουν άλλους πλανήτες στα ζώδια και τα δεκαήμερα αυτά στο προσωπικό γενέθλιο ωροσκόπιό τους.

\r\n


\r\n

Αντιδράστε σωστά

\r\n


\r\n

Σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε να περισώσετε κάποια πράγματα και να βγείτε όσο λιγότερο «τσαλακωμένοι» από τις δύο τελευταίες εκλείψεις της χρονιάς, οφείλεται να κάνετε κάποια πράγματα. Πρέπει να είστε συνεπείς, δίκαιοι, υπομονετικοί και ήρεμοι. Αποφύγετε τα μεγάλα λόγια, δίνετε ξεκάθαρες απαντήσεις, μη λέτε μεγάλες κουβέντες και μην αναλώνεστε σε λογομαχίες.

\r\n


\r\n

Δώστε προτεραιότητα στα του οίκου σας και περιορίστε στο ελάχιστο κάθε σπατάλη, ακόμα και αν πρέπει να αλλάξετε τα πάντα στην καθημερινότητά σας. Να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, αλλά και αυτογνωσία. Ελέγχετε τα συναισθήματά σας και μην ξεσπάτε στους άλλους. Προσέξτε περισσότερο τον εαυτό σας, μην κάνετε σχέδια και μην πάτε κόντρα στο ρέμα. Προσέξτε σε ποιους εμπιστεύεστε μυστικά και σκέψεις σας.

\r\n


\r\n

Κάθε έκλειψη Σελήνης ή Ηλίου, μερική ή ολική, μας επηρεάζει όλους λιγότερο ή περισσότερο, είτε το πιστεύουμε είτε όχι, είτε μας αρέσει είτε όχι. Οι όποιες αλλαγές (μικρές ή μεγάλες) γίνονται αντιληπτές (συνήθως άμεσα) και το ζητούμενο είναι κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε τη νέα κατάσταση και να προχωρήσουμε με νέα δεδομένα. Όσοι έχουν καταφέρει να είναι αυτάρκεις και να ζουν λιτά και ήρεμα, όσοι έχουν κάποιο στήριγμα και δεν χάνουν την πίστη τους, όσοι έχουν διδαχτεί από το παρελθόν και τα λάθη τους, θα περάσουν με σχετική ευκολία την… μπόρα.

Χαρακτηριστικά των χρωμάτων

Τα κύρια χαρακτηριστικά των χρωμάτων είναι τρία. Ο τόνος των χρωμάτων, είναι η χρωματική γκάμα που προκύπτει από την ανάμειξη ενός χρώματος με διάφορες ποσότητες μαύρου ή άσπρου. Η απόχρωση των χρωμάτων είναι μια σειρά από χρωματικές διαβαθμίσεις όταν αναμειχτεί με άλλο χρώμα σε διάφορες αναλογίες. Ο ακριβής ορισμός του χρώματος είναι δυνατός μόνο με μαθηματική προσέγγιση, παραθέτοντας συχνότητα της δόνησης. Η ένταση των χρωμάτων είναι  η φωτεινότητα που αποκτά ένα χρώμα όταν παρατίθεται σε ένα πιο σκοτεινό χρώμα.

Βασικά χρώματα
Βασικό χρώμα είναι αυτό που δεν μπορεί να προκύψει από συνδυασμό άλλων χρωμάτων, αλλά υπάρχει από μόνο του και έχει την ικανότητα αναμειγνυόμενο με τα άλλα βασικά να παράγει τα παράγωγα χρώματα. Από την πρόσμιξη των βασικών χρωμάτων, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τα παράγωγα τους και φυσικά τη συνάρτησή τους με το άσπρο ή το μαύρο (φως - σκοτάδι), παράγονται όλα τα υπόλοιπα χρώματα. Αυτά είναι στην ουσία αποχρώσεις χρωμάτων.

Τα βασικά χρώματα αποτελούνται από μια τριάδα χρωμάτων, τόσο στην αφαιρετική (χρωστικών), όσο και στην προσθετική μίξη (ακτινοβολιών). Οι δυο βασικές τριάδες διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τον ενδιάμεσο χρωματικό παράγοντα, όπου στις χρωστικές είναι το κίτρινο, ενώ στις ακτινοβολίες το πράσινο. Τα άλλα δύο χρώματα είναι το κόκκινο και το μπλε. Τα χρώματα του ορατού φάσματος είναι το κόκκινο (ερυθρό), το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το μπλε (κυανό) και το μωβ (ιώδες).

Χαρακτηριστικά ΧρωμάτωνΤα χρώματα στη φύση


Τα χρώματα υπάρχουν από την αρχή της δημιουργίας στη φύση (ζωικό και φυτικό βασίλειο) για δύο βασικούς λόγους, εκτός του προφανούς. Ο προφανής είναι να ξεχωρίζει το κάθε είδος. Ο πρώτος λόγος είναι η διαιώνιση των ειδών. Μέσω των χρωμάτων τα ζώα και τα φυτά επικοινωνούν και έλκουν ή απωθούν το ένα το άλλο. Επιπλέον, τα φυτά έλκουν ή απωθούν τα έντομα που παρεμβάλλονται στη διαδικασία αναπαραγωγής. Ο δεύτερος λόγος είναι η προστασία των ειδών. Έτσι, περισσότερο τα ζώα και λιγότερο τα φυτά καμουφλάρονται και κρύβονται είτε παίζουν το ρόλο του θύτη είτε παίζουν το ρόλο του θύματος. Μέσω του χρώματος μπορούν να προκαλέσουν τρόμο ή να σημάνουν κάποιο κίνδυνο. Η εναλλαγή χρώματος στα άνθη δηλώνει είτε ανάπτυξη είτε ασθένεια.

Πολλές συνθήκες επηρεάζουν τα επίπεδα ή την φύση των χρωστικών ουσιών στα ζώα και τα φυτά. Ο χρωματισμός που οφείλεται σε χρωστικές, διαφέρει από τον διαρθρωτικό χρωματισμό που εμφανίζεται από αντανακλάσεις λόγω της κατασκευαστικής δομής των κυττάρων. Το χρώμα που οφείλεται σε χρωστικές φαίνεται σταθερό από όλες τις γωνίες θέασης, ενώ το χρώμα που προκύπτει από την δομή των πολυστρωματικών κυττάρων είναι αποτέλεσμα επιλεκτικής αντανάκλασης ή ιριδισμού.

Η λειτουργία των χρωμάτων


Το χρώμα είναι μια αίσθηση που δημιουργείται στον εγκέφαλο από μέρος της αλληλουχίας των ηλεκτρικών ώσεων που φθάνουν σε αυτόν μέσω του οπτικού νεύρου. Η πληροφορία για το χρώμα αφορά τις συχνότητες της προσπίπτουσας ακτινοβολίας που μπορεί να ανιχνευθεί στους κατάλληλους υποδοχείς και κωδικοποιείται μέσα στα ηλεκτρικά αυτά σήματα. Οι ηλεκτρικές ώσεις που αφορούν πληροφορία χρώματος προέρχονται από εξειδικευμένους φωτοευαίσθητους υποδοχείς του ματιού, τα κωνία (ειδικά κύτταρα), που αντιδρούν το καθένα στην ανίχνευση φωτός συγκεκριμένου εύρους μήκους κύματος.

Ένα χρώμα που παίρνει μορφή στον εγκέφαλο μπορεί να προέρχεται από μία συχνότητα ή συνδυασμό περισσότερων συχνοτήτων του ορατού φάσματος. Για παράδειγμα το κίτρινο χρώμα είναι αποτέλεσμα της επεξεργασίας του σήματος που προέρχεται από την ανίχνευση φωτός από δύο κυρίως είδη κωνίων, τα κωνία που είναι ευαίσθητα σε συχνότητες που αντιστοιχούν στην περιοχή του κόκκινου χρώματος και τα κωνία που είναι ευαίσθητα στις συχνότητες που αντιστοιχούν στην περιοχή του πράσινου.

Για να αντιληφθούμε τα χρώματα και το πώς λειτουργούν πρέπει να υπάρχει αρχικά μια πηγή ορατού φωτός, να παρεμβάλλεται ενδιάμεσα ένα  αισθητά αντιληπτό σημείο, πάνω στο οποίο προσκρούει η φωτεινή ακτινοβολία και έτσι εκδηλώνεται το φως (και τα χρώματά του) και τέλος να υπάρχει ένας αποδέκτης των φωτεινών και χρωματικών σημάτων της.

Ο τελευταίος παράγοντας είναι τα μάτια μας, που συλλαμβάνοντας την αντανακλώμενη ακτινοβολία, την μεταφράζουν σε φως, σκοτάδι και στις βασικές χρωματικές ακτινοβολίες και όλες τις αποχρώσεις αυτών. Έτσι, το φως του ήλιου προσκρούει στη γη, έχοντας ταξιδέψει μέσω του διαστήματος. Περνάει στην ατμόσφαιρά της γης και αντανακλώμενο από διάφορα σωματίδια γίνεται ορατό. Έπειτα, αφού προσκρούει σε διάφορα αντικείμενα και ανατανακλάται από αυτά γίνεται ορατό από εμάς.

Το φως ταξιδεύει με κυματοειδή τρόπο και συλλαμβάνεται από την ύλη σε μορφή μικρών σωματιδίων (φωτόνια). Κάθε ηλεκτρόνιο αλληλεπιδρά με ένα φωτόνιο επιλεκτικά, δηλαδή επιλέγει το κατάλληλο φωτόνιο που του είναι χρήσιμο γιατί διαθέτει το συγκεκριμένο ενεργειακό επίπεδο που χρειάζεται αυτό το ηλεκτρόνιο για να δράσει. Το ηλεκτρόνιο απορροφά την μικροσκοπική ποσότητα ενέργειας του φωτονίου και μεταπηδά σε μια τροχιά υψηλότερης ενέργειας. Τελικά, το ηλεκτρόνιο επιστρέφει στην πρωταρχική του τροχιά απελευθερώνοντας την απορροφηθείσα ενέργεια με τη μορφή μιας, ακαταμέτρητα μικρής ποσότητας θερμότητας.

Τα φωτόνια που δεν είναι κατάλληλα για την ενεργειακή αυτή λειτουργία, θεωρούνται αχρείαστα από τα ηλεκτρόνια των ατόμων του αντικειμένου. Έτσι, αντανακλώνται και ο συνδυασμός τους αποδίδει το χρώμα του αντικειμένου. Μόλις πέσει πάνω του το φως, απορροφά την ακτινοβολία με το αναγκαίο γι’ αυτό φωτόνιο και αντανακλά τις υπόλοιπες ακτινοβολίες που του είναι άχρηστες. Εμείς βλέπουμε τις αντανακλώμενες αυτές ακτινοβολίες και τις αντιλαμβανόμαστε σαν χρώμα. Βέβαια, δεν μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας τόσο μικρά αντικείμενα. Αυτό που βλέπουμε είναι μεγαλύτερα αντικείμενα που το χρώμα τους αποδίδεται ακριβώς με την ίδια λειτουργία και διαδικασία. Αυτά αποτελούνται από πολλά άτομα και πολύ περισσότερα ηλεκτρόνια, άρα βλέπουμε ουσιαστικά το σύνολο των ακτινοβολιών που αντανακλούν όλα τα ηλεκτρόνια του αντικειμένου.

Αντικατοπτρισμός και οφθαλμαπάτη


Το πραγματικό χρώμα κάθε αντικειμένου είναι το χρώμα της συχνότητας των φωτονίων που αυτό χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί με την απορρόφηση του φωτός. Αυτό το χρώμα δεν μπορούμε να το δούμε, αλλά αποτυπώνεται και συγκρατείται στα αρνητικά φιλμς των έγχρωμων φωτογραφιών. Πάρτε για παράδειγμα το λεμόνι. Όλοι ξέρουμε πως είναι κίτρινο. Μόνο που αυτό το κίτρινο είναι το χρώμα των αποβαλλόμενων ακτινοβολιών από το λεμόνι, αφού το πραγματικό ενεργειακό του χρώμα είναι το μπλε. Αυτό που φτάνει στα μάτια μας είναι μία αντανάκλαση ένας αντικατοπτρισμός.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνθέτει μεγάλο εύρος χρωμάτων από τους συνδυασμούς της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που ανιχνεύει το μάτι. Το χρώμα στην περίπτωση αυτή είναι μια σύμβαση που αφορά τη μορφή που λαμβάνει στον εγκέφαλο (στον οπτικό φλοιό) ο συνδυασμός των συχνοτήτων που ανιχνεύονται από το μάτι. Έτσι μπορεί να βλέπουμε κίτρινο χρώμα ενώ στην πραγματικότητα οι συχνότητες που ανιχνεύουμε αντιστοιχούν αποκλειστικά στην περιοχή του πράσινου και του κόκκινου, δηλαδή η ακτινοβολία που φθάνει στο μάτι μας δεν βρίσκεται στην περιοχή του κίτρινου.

Φυσικά είναι δυνατό να βλέπουμε και το απ' ευθείας κίτρινο χρώμα, όταν η ακτινοβολία είναι μονοχρωματική, όταν δηλαδή το χρώμα αντιστοιχεί πράγματι σε μία μόνο συχνότητα. Παρόλα αυτά, το μονοχρωματικό κίτρινο συλλαμβάνεται εν μέρει και από τους υποδοχείς του κόκκινου και από του πράσινου και μόνο μέσω της όρασής μας δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν πράγματι πρόκειται για μονοχρωματική ακτινοβολία ή όχι.

Το φως των πλανητών

Όπως έχουμε δει σε παλαιότερα άρθρα οι πλανήτες διαδραματίζουν το δικό τους ρόλο στις συμπεριφορές και αντιδράσεις των ανθρώπων και έχουν άμεση σχέση με τα ζώδια. Ας δούμε τώρα ποιοι από αυτούς επηρεάζουν τη γη μέσω της απόστασης τους και της φωτεινότητάς τους. Οι πλανήτες δεν έχουν την απαιτούμενη μάζα για την έναρξη θερμοπυρηνικών αντιδράσεων, κάτι που ισχύει για τα αστέρια. Έτσι, δεν έχουν την ικανότητα να εκπέμπουν ακτινοβολία. Το ό,τι είναι ορατοί οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος κατά τη διάρκεια της νύχτας, οφείλεται στην ανάκλαση του ηλιακού φωτός (ετερόφωτα σώματα).
Ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα αστέρια γιατί δεν τρεμοπαίζουν, ενώ οι πιο λαμπροί από αυτούς είναι πιο λαμπροί από όλα τα άλλα αστέρια Η λαμπρότητά τους μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή, όπως και η θέση τους. Η Αφροδίτη (ο δεύτερος ποιο κοντινός πλανήτης στον ήλιο και ο δεύτερος ποιο κοντινός προς τη γη) είναι το τρίτο ποιο φωτεινό ουράνιο σώμα μετά τον ήλιο και τη Σελήνη. Διακρίνεται εύκολα σαν ένα πολύ φωτεινό αστέρι λίγες ώρες πριν την ανατολή η μετά την δύση του ήλιου. Ο Δίας (μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος) είναι το τέταρτο φωτεινότερο μετά τον ήλιο, το φεγγάρι (Σελήνη) και την Αφροδίτη και τρίτος φωτεινότερος πλανήτης, (η Σελήνη είναι δορυφόρος). Ο Κρόνος (ο δεύτερος μεγαλύτερος πλανήτης) είναι μέτριας φωτεινότητας και συνεπώς εντοπίζεται σχετικά δύσκολα. Ο Άρης (ο κοντινότερος προς τη γη) είναι μέτριας φωτεινότητας, αλλά έχει το χαρακτηριστικό του κοκκινωπού του χρώματος. Ο Ερμής (ο ποιο κοντινός πλανήτης στον ήλιο) είναι δύσκολος στην παρατήρηση του αφού τον περισσότερο χρόνο είναι πολύ κοντά στον ήλιο. Επίσης είναι μέτριας φωτεινότητας αστέρι. Τέλος, Ουρανός, Ποσειδώνας και Πλούτωνας ανήκουν στο ηλιακό μας σύστημα, αλλά είναι πιο χαμηλής φωτεινότητας και τόσο απομακρυσμένοι που εντοπίζονται μόνο με τηλεσκόπιο (ο Ουρανός και με κιάλια).

Χρώματα: Πολύτιμη δύναμη και ενέργεια

Παρότι λίγοι το αντιλαμβάνονται και αρκετοί αρνούνται να το παραδεχτούν, τα χρώματα διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στη ζωή μας. Φράσεις όπως «έδωσε άλλο χρώμα…» ή «χρωμάτισε το…» είναι απολύτως ενδεικτικές. Τα χρώματα και η επιλογή τους δεν είναι μόνο θέμα προσωπικού γούστου, αλλά έχουν να κάνουν με τη διάθεσή μας, την ψυχική μας κατάσταση, τα συναισθήματα, τον χαρακτήρα μας, την νοοτροπία μας, την υγεία μας. Θα προσπαθήσουμε να εντρυφήσουμε στο μαγικό κόσμο των χρωμάτων, αναλύοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν μεγάλη σημασία για τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Το αφιέρωμα στα χρώματα θα ολοκληρωθεί σε έξι μέρη. Όρεξη να έχετε για διάβασμα.

Η φύση των χρωμάτων

χρωματαΧρώμα νοείται η οπτική εντύπωση που δημιουργείται όταν οι φωτεινές ακτίνες πέσουν στην επιφάνεια ενός σώματος και που είναι ανάλογη με την ανάκλαση ή με την απορρόφηση των ακτινών από την επιφάνεια αυτή. Π.χ. τo άσπρο προέρχεται από την ολική ανάκλαση και το μαύρο από την ολική απορρόφηση των ηλιακών ακτινών. Συσχετίζει με την ομηρική λέξη χρως. Χρως, -οός, ονομάζεται το «δέρμα» και χρώμα η απόχρωση της επιδερμίδας που αποκαλύπτεται στην «εν-χρω κεκαρμένη» κεφαλή όταν το κούρεμα των μαλλιών γίνεται σύρριζα και φανερώνεται η χροιά του δέρματος: η «επιδερμίς».  Ομόρριζη λέξη η χρο-ο-ιά «χροιά» <απ' την χρως, -οός>, δηλαδή η παραλλαγή χρώματος, απόχρωση, χρωματισμός.

Όλα τα χρώματα έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που είναι κοινά, αλλά διαφέρουν από χρώμα σε χρώμα. Τα χαρακτηριστικά αυτά προσδίδουν με τη σειρά τους ιδιότητες σε κάθε χρώμα, οι οποίες εκδηλώνονται ως αντίθετες καταστάσεις μεταξύ των ακραίων χρωμάτων, ενώ τα ενδιάμεσα χρώματα εκφράζουν τις καταστάσεις αυτές σε ενδιάμεσες τιμές. Αυτά όλα έχουν να κάνουν με το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και το σημείο του οποίου βρίσκεται κάθε χρώμα. Οι φυσικές ιδιότητες των χρωμάτων ασκούν στον άνθρωπο επιδράσεις που είναι κοινές για όλους. Ωστόσο, τα επίκτητα χαρακτηριστικά των χρωμάτων είναι αυτά που εισχωρούν στο υποσυνείδητο και εκλαμβάνονται με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Η επίδραση που έχουν στον ψυχισμό μας σχετίζεται άμεσα με τα προσωπικά βιώματα του καθενός.

\r\n

Οι γυναίκες αντιλαμβάνονται καλύτερα

\r\n
Από το πλήθος χρωμάτων που αντιστοιχούν σε όλο το εύρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, εμείς διακρίνουμε μόνο αυτά που αντιστοιχούν σε ένα πολύ μικρό τμήμα του, αυτό που αποκαλούμε «ορατό φως» και μάλιστα, όχι όλοι το ίδιο. Έχει διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες διαθέτουν οπτικά όργανα, χρωματικά πιο ευαίσθητα από αυτά των ανδρών. Έτσι, μπορούν να διακρίνουν για παράδειγμα χρωματικές χροιές στο φως των αστεριών, εκεί όπου οι άνδρες διακρίνουν μόνο μια λευκή φωτοχυσία. Οι άνδρες βλέπουν μικρότερη ποικιλία χρωμάτων, αλλά μπορούν να δουν καλύτερα στο σκοτάδι.

Κατηγορίες χρωμάτων

Τα χρώματα χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες που έχουν να κάνουν μες τις ιδιότητές τους: τα ψυχρά και τα θερμά. Τα ψυχρά χρώματα έχουν μικρά μήκη κύματος και η διάταξή τους στο φάσμα βρίσκεται προς την πλευρά της υπεριώδους ακτινοβολίας. Προκαλούν την αίσθηση της ψυχρότητας και την ψευδαίσθηση της σμίκρυνσης και της απομάκρυνσης. Μια επιφάνεια που καλύπτεται από ψυχρά χρώματα δίνει την εντύπωση ότι είναι μικρότερη και πιο απόμακρη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Τα θερμά χρώματα, βρίσκονται στην άλλη πλευρά του φάσματος, προς την υπέρυθρη ακτινοβολία. Προκαλούν την εντύπωση της θερμότητας και την ψευδαίσθηση της επέκτασης. Μια επιφάνεια που καλύπτεται από θερμά χρώματα δίνει την εντύπωση πως είναι μεγαλύτερη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Τέλος, εάν βάλουμε δίπλα δυο επιφάνειες μία καλυπτόμενη από ψυχρό χρώμα και μία καλυπτόμενη από θερμό σώμα, μας δίδεται η εντύπωση πως η μεν ψυχρή υποχωρεί, η δε θερμή προβάλλεται.

Οι ιδιότητες των διαφόρων αποχρώσεων παράγονται από συνδυασμούς χρωμάτων, αλλά έχουν και το δικό τους βαθμό φωτεινότητας. Δεν προκύπτουν από πρόσθεση των ιδιοτήτων των γονικών της απόχρωσης χρωμάτων, αλλά συνήθως είναι διάφορες αυτών. Θερμά χρώματα θεωρούνται το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί. Ψυχρά χρώματα είναι το πράσινο, το μπλε και το μωβ. Ουδέτερα θεωρούνται το λευκό (στην πραγματικότητα περιέχει όλα τα υπόλοιπα χρώματα μέσα του, αλλά δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε από τον τρόπο με τον οποίο αντανακλώνται.), το μαύρο (είναι το χρώμα που δημιουργείται από την έλλειψη φωτισμού), το καφέ, το μπεζ και το γκρι.

Οι τρεις διαστάσεις των χρωμάτων

Οι διαστάσεις των χρωμάτων είναι τρεις: φωτεινότητα, χροιά, κορεσμός. Η φωτεινότητα έχει να κάνει με το πόσο φωτεινό (ανοιχτό) ή σκοτεινό (σκούρο) είναι ένα χρώμα. Η κλιμάκωση της φωτεινότητας των χρωμάτων διατρέχει τον κεντρικό άξονα της χρωματικής σφαίρας, από τον πάνω πόλο προς τον κάτω πόλο. Το λευκότερο των λευκών βρίσκεται στην κορυφή του άξονα, ο οποίος γκριζάρει βαθμιαία, όσο κατερχόμαστε και καταλήγει στο σκουρότερο μαύρο χρώμα, στον κάτω πόλο του άξονα.

Η χροιά έχει να κάνει με την αλλαγή απόχρωσης που λαμβάνει κάθε χρώμα της σφαίρας κινούμενο είτε δεξιόστροφα, είτε αριστερόστροφα, αναμειγνυόμενο με το διπλανό του χρώμα. Για παράδειγμα το κίτρινο όταν κατευθύνεται προς το μπλε παίρνει πράσινες χροιές, ώσπου πρασινίζει τελείως, ενώ κινούμενο προς το κόκκινο παίρνει πορτοκαλί χροιές, ώσπου γίνεται εντελώς πορτοκαλί.

Ο κορεσμός ή χρωματική πληρότητα έχει να κάνει με την πυκνότητα και την καθαρότητα των χρωμάτων. Η συγκεκριμένη διάσταση κινείται ακτινωτά από τον κεντρικό γκρίζο άξονα της σφαίρας προς την εξωτερική επιφάνειά της. Τα χρώματα που είναι στην επιφάνεια της σφαίρας, βρίσκονται στην κορεσμένη (πληρέστερη) μορφή τους, ενώ όσο προχωρούν κεντρικά στον άξονα γκριζάρουν, σκουραίνουν. Χάνουν δηλαδή την χρωματική τους δυνατότητα. Για παράδειγμα, ένα πλούσιο, πλήρες, καθαρό κόκκινο βρίσκεται  πιο μακριά από τον κεντρικό άξονα σε σχέση με ένα κόκκινο μικρότερης χρωματικής έντασης.

Ζώδια: Χρώματα και πλανήτεςΧρώματα και πλανήτες

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε δει ποια είναι η αντιστοιχία των χρωμάτων με τα ζώδια και το πώς ένα χρώμα μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας ή να φανερώσει δεδομένα για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά μας. Για να υπάρχει όμως, μία πλήρης εικόνα και ανάλυση του κάθε ατόμου, χρειάζεται να γνωρίζουμε και τον πλανήτη (κυβερνήτη) που αντιστοιχεί σε κάθε ζώδιο. Φυσικά, έχει και αυτός το δικό του χρώμα, αφού σε κάθε πλανήτη αντιστοιχεί στην πραγματικότητα ένα χρώμα.

Λειτουργία των πλανητών

Πλανήτες & ΧρώματαΠριν ασχοληθούμε με τη χρωματική εικόνα των πλανητών, καλό θα ήταν να δούμε πως λειτουργούν. Κάθε πλανήτης στην αστρολογία εκφράζει ουσιαστικά μία δύναμη, που επηρεάζει την ανθρώπινη δράση ή τον τρόπο της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Έτσι, κάθε πλανήτης έχει ξεχωριστές ιδιότητες και είναι υπεύθυνος για συγκεκριμένες διευθετήσεις. Αυτή η έκφραση των ιδιοτήτων ενεργοποιείται ανάλογα με το ζώδιο ή τον οίκο που βρίσκεται (ο πλανήτης) και τις γωνίες που σχηματίζουν μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, όταν ρωτάμε κάποιον «τι ζώδιο είσαι;», ουσιαστικά ζητάμε να μας πει σε ποιο ζώδιο βρισκόταν ο ήλιος την στιγμή που γεννήθηκε. Ως γνωστό οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο με διαφορετικές ταχύτητες. Η αστρολογία υπολογίζει τον ακριβή χρόνο πριν δημιουργήσει τον αστρολογικό χάρτη. Ανάλογα με το ζώδιο στο οποίο βρίσκονται, οι πλανήτες είναι είτε σε κυριαρχία και έξαρση (ευνοϊκή θέση) ή αδυναμία και πτώση (δυσμενής θέση).

Έτσι, υπάρχει συγκεκριμένη αντιστοιχία των πλανητών με τα ζώδια και τους οίκους. Ο κυβερνήτης πλανήτης κάθε ζωδίου δίνει τα χαρακτηριστικά του σε αυτό. Οι γρήγοροι πλανήτες είναι αυτοί που βρίσκονται σε πιο κοντινή απόσταση από τον ήλιο (εσωτερικοί πλανήτες) και οι αργοί, αυτοί που βρίσκονται πιο μακριά από τον ήλιο (εξωτερικοί πλανήτες).
Σύμφωνα με την παραδοσιακή αστρολογία τα χρώματα προσδίδουν την ίδια θεραπευτική και θετική ενέργεια όταν κάποιος γνωρίζει τον Κυβερνήτη του ζωδίου του. Άρα, αν κάποιος γνωρίζει τον Κυβερνήτη του ζωδίου του, μπορεί να προχωρήσει στον συνδυασμό μεταξύ ζωδίου και πλανήτη, ώστε να κατανοήσει την προτίμηση του σε συγκεκριμένα χρώματα και αποχρώσεις αυτών.  
Αντιστοιχία χρωμάτων

Ήλιος: Αντιπροσωπεύει το φως και την αστραφτερή λάμψη. Την ισχυρή προσωπικότητα και τη δύναμη της λογικής που μπορεί να επιβάλλεται σε πρόσωπα και καταστάσεις. Χρώμα του είναι το κίτρινο, ενώ του ταιριάζουν επίσης το χρυσό και το πορφυρό.

Σελήνη: Σε αντίθεση με τον Ήλιο αντιπροσωπεύει την εσωστρεφή όψη της προσωπικότητας. Ταυτίζεται με τα συναισθήματα, το υποσυνείδητο και τις εμπειρίες που αντιστοιχούν στο εσωτερικό κάθε ανθρώπου. Χρώμα της το λευκό, ενώ της ταιριάζουν το ασημί και το ιριδίζον.
Ερμής: Σχετίζεται με τον τρόπο που σκεπτόμαστε και επικοινωνούμε. Αντιπροσωπεύει την νοητική και σωματική μας αντίδραση, την εσωτερική και εξωτερική αντίδραση. Χρώμα του είναι το μωβ, ενώ του ταιριάζουν τυρκουάζ και βιολετί.
Αφροδίτη: Συσχετίζεται άμεσα με την ανθρώπινη αρμονία και τη σωστή αντίληψη και αντιμετώπιση των όσων διαδραματίζονται γύρω μας. Έχει να κάνει τόσο με το υλικό όσο και με τον συναισθηματικό κομμάτι. Χρώμα της είναι το πράσινο, ενώ της ταιριάζουν το μπλε και το γαλάζιο.
Άρης: Συνδέεται άμεσα με τη δύναμη, την εξουσία, και την παρόρμηση. Αντιπροσωπεύει τόσο την κτητικότητα όσο και τη δημιουργικότητα. Το χρώμα του είναι το κόκκινο, ενώ του ταιριάζουν τόσο το πορφυρό όσο και το πορτοκαλί.

Δίας: Σχετίζεται και αυτός με τη δύναμη, η οποία όμως, έχει να κάνει περισσότερο με τη γνώση και την πείρα, που προσφέρουν ισορροπία. Το χρώμα του είναι το λουλακί, ενώ του ταιριάζουν οι αποχρώσεις σε μπλε και γαλάζιο.

Κρόνος: Σχετίζεται με τα όρια που πρέπει να έχει ο κάθε άνθρωπος ώστε να αντιλαμβάνεται πλήρως την πραγματικότητα και να λειτουργεί με τον κατάλληλο τρόπο στον κατάλληλο χρόνο. Χρώμα του είναι το γκρι και του ταιριάζουν το πράσινο, το καφέ και το μπορντό.

Ουρανός: Αντιπροσωπεύει την αβεβαιότητα και τον φόβο απέναντι σε γεγονότα και καταστάσεις, τα οποία επιφέρουν αλλαγές (θετικές ή αρνητικές). Χρώμα του είναι το μπλε και του ταιριάζουν γαλάζιο και κίτρινο.

Ποσειδώνας:
Αντιπροσωπεύει τα όνειρα και τη φαντασία, τη διάθεση για αλλαγή, για φυγή και για αντίδραση. Χρώμα του είναι το βιολετί, ενώ του ταιριάζουν το τιρκουάζ και οι συνδυασμοί του μπλε με το πράσινο.

Πλούτωνας: Συσχετίζεται με την αλλαγή σε όσα έχουμε γνωρίσει ή έχουμε βιώσει. Έχει να κάνει με το καινούριο ξεκίνημα ή την αναγέννηση των ανθρώπων έπειτα από κάποιο σημαντικό γεγονός. Χρώμα του είναι το μαύρο και του ταιριάζουν όλα τα σκούρα χρώματα και αποχρώσεις.

Η γνώση οδηγεί στη σωστή επιλογή

Για να φτιάξετε τη δική σας «παλέτα», πρέπει να γνωρίζεται τα χρώματα που αντιστοιχούν στην προσωπικότητά σας. Αυτό γίνεται μέσω του συνδυασμού ζώδιο του Ήλιου, ζώδιο του Ωροσκόπου και ζώδιο της Σελήνης. Αν ξέρετε τα χρώματα που αντιστοιχούν στο καθένα από τα παραπάνω και φυσικά τα χρώματα που ταιριάζουν με κάθε πλανήτη, μπορείτε να οδηγηθείτε με ασφάλεια στην κατάλληλη επιλογή χρωμάτων. Έτσι, ανάλογα με το τι φοράτε θα μπορείτε να περνάτε προς τα έξω το μήνυμα που θέλετε ή να προβάλετε και να τονίζετε μία πλευρά του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς σας.

Τα χρώματα έχουν ξεχωριστή σημασία, είτε έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο και τα ζώα, είτε με τα φυτά και τους καρπούς, είτε με τα αντικείμενα (ρούχα, κοσμήματα, τοίχοι, πεζοδρόμια, πινακίδες). Στο επόμενο άρθρο θα ασχοληθούμε με το τι δείχνουν και τι αντιπροσωπεύουν τα χρώματα. Θα αναλύσουμε τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά τους, ώστε να κλείσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αναφορά μας σε αυτά.

Ζώδια Νοέμβριος 2011


Ζώδια Νοέμβριος 2011

\r\n


\r\n


\r\n

Όπως κάθε μήνα το Ζώδια σήμερα σας προσφέρει δωρεάν αστρολογικές προβλέψεις, πάμε να δούμε τις αστρολογικές προβλέψεις του Νοέμβριου 2011

\r\n


\r\n

Ημερήσιες προβλέψεις Νοέμβριος 2011

\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n

\r\n


\r\n

Ζώδια Οκτώβριος 2011 Νοέμβριος 1 Δεκαήμερου

\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n

Βότανα: Τα φάρμακα της φύσηςΌπως είδαμε και την προηγούμενη εβδομάδα τα βότανα χρησιμοποιούνται ως φάρμακα από τα πανάρχαια χρόνια. Διάφοροι πολιτισμοί με προεξέχοντα τον ελληνικό κατέφευγαν σε αυτά για να σταματήσουν τον πόνο, να κλείσουν τις πληγές και τα τραύματα, να ρίξουν τον πυρετό, να θεραπεύσουν τις ασθένειες, για νάρκωση ή για λόγους καλλωπισμού. Ακόμα και σήμερα που τα χημικά σκευάσματα έχουν τον πρώτο λόγο για την αντιμετώπιση των παραπάνω καταστάσεων, πολλοί είναι αυτοί που εμπιστεύονται τα βότανα. Άλλωστε, όλο και περισσότερες ερευνητικές ομάδες και εταιρείες σπαταλούν κόπο και χρήμα για να βρουν λύσεις σε προβλήματα υγείας στο φυτικό και ζωικό βασίλειο.

Άλλο βότανα και άλλο χημικές ουσίες

βότακνα και θεραπείες ασθενειώνΗ επιστήμη πλέον παραδέχεται τη θεραπευτική ιδιότητα των βοτάνων. Στη χώρα μας φυτρώνουν περισσότερα από 4.000 διαφορετικά βότανα. Τα περισσότερα εξ αυτών περιέχουν ουσίες που επιδρούν σ’ όλο τον ανθρώπινο οργανισμό. Από την άλλη υπάρχουν πολλές σοβαρές ασθένειες, όπου η χρήση χημικών ουσιών θεωρείται απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τους.

Τα χημικά συστατικά έχουν μία εμφανώς πιο επιθετική δράση. Οι συνέπειες της χρησιμοποίησής τους είναι πιο άμεσες, κάτι που ζητούν οι άνθρωποι σε περιπτώσεις οξέως πόνου ή βαριών ασθενειών. Βέβαια, πολλά φάρμακα δεν έχουν μόνο ευεργετικές συνέπειες, αλλά και παρενέργειες, που δημιουργούν προβλήματα στη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Η άμεση αντιμετώπιση του πόνου συνιστά συνήθως τον τερματισμό της επικοινωνίας του εγκεφάλου με το σημείο που πονάμε, μιας διαδικασίας για την φυσική αυτοΐαση του οργανισμού. Για αυτό βλέπουμε σε αρκετές περιπτώσεις ο πόνος να επανέρχεται μετά από κάποιο διάστημα. Άλλες φορές το (χημικό) φάρμακο είναι τόσο ισχυρό, που μαζί με τα βλαβερά κύτταρα «σκοτώνει» και υγιή ή επιβαρύνει κατά πολύ άλλα όργανα του οργανισμού. Για αυτό οι επιστήμονες προσπαθούν να κατασκευάσουν «έξυπνα» φάρμακα, που θα στοχεύουν μόνο στα προβληματικά κύτταρα, ενώ συνιστούν σε πολλούς ασθενείς και την παράλληλη χρήση κάποιου φάρμακου – ασπίδα (π.χ. γαστροανθεκτικά).

Από την άλλη τα βότανα δρουν διαφορετικά. Ελάχιστα έχουν αποτελέσματα από την πρώτη φορά. Συνήθως, απαιτείται καθημερινή χρήση για μέρες ή εβδομάδες, προκειμένου να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η δράση τους είναι λιγότερο βίαιη και συχνά πυκνά τα αποτελέσματα περιγράφονται ως μονιμότερα σε σχέση με τις χημικές ουσίες. Ουσιαστικά, αυτό που κάνουν τα βότανα, είναι να βοηθούν τον οργανισμό μας για να θεραπευτεί μόνος του. Καθαρίζουν και θωρακίζουν τα όργανα μας, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, χαρίζουν δύναμη και ευεξία. Προσφέρουν τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και τα συστατικά, ώστε να υπάρχει καλύτερη αιμάτωση και οξυγόνωση και συνεπώς ομαλή και ισορροπημένη λειτουργία του οργανισμού. Έτσι, οι πόνοι, τα τραύματα, οι φλεγμονές και οι ασθένειες αντιμετωπίζονται με φυσικό τρόπο, χωρίς παρενέργειες.

Η σωστή χρήση των βοτάνων

Οι πολέμιοι των φυτικών φαρμάκων θεωρούν πως τα βότανα δεν είναι ούτε τροφή, ούτε φάρμακο. Το σίγουρο είναι πως σε περιπτώσεις άμεσης ανάγκης τα βότανα δεν προσφέρουν τίποτα το ουσιαστικό. Η χρησιμότητα τους εδώ έχει να κάνει με το πριν, δηλαδή με την πρόληψη, που «είναι και η καλύτερη θεραπεία». Οπότε, καλό είναι όσοι πάσχουν από διάφορες ασθένειες ή λαμβάνουν πολλά χημικά σκευάσματα, να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, αν θέλουν να κάνουν χρήση βοτάνων, ειδικά αν πρόκειται για συμπληρώματα διατροφής και σκευάσματα του εμπορίου. Το ίδιο ισχύει και για όσους ετοιμάζονται να χειρουργηθούν ή βρίσκονται σε μετεγχειρητικό στάδιο.

Οι υποστηρικτές των βοτάνων τα θεωρούν φυσική τροφή και φάρμακο. Έχει αποδειχθεί σε εκατοντάδες περιπτώσεις η χρησιμότητά τους, ενώ υπάρχουν φορές που μπορούν να μειώσουν τις παρενέργειες χημικών φαρμάκων. Ωστόσο, καλύτερα είναι να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς για τα βότανα ή μεγαλύτερους συγγενείς που γνωρίζουν περισσότερα. Φυσικά, άλλο τα βότανα που έρχονται κατευθείαν από τη φύση στο τραπέζι μας και άλλο αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Όπως και να ’χει, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που πρέπει να τηρούνται σχετικά με τα βότανα και τους οποίους όσοι ζουν στην ύπαιθρο και όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με αυτά τους γνωρίζουν καλύτερα. Τέλος, μεγάλο ρόλο παίζει η δοσολογία.


Βότανα και ζώδια
Είναι γνωστό πως κάθε ζώδιο στην παραδοσιακή αστρολογία αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο μέρος του ανθρώπινου σώματος. Έτσι, ανάλογα με το ζώδιο μας υπάρχουν ορισμένα βότανα και ελιξίρια της φύσης, που ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας. Με αυτά τα ζητήματα ασχολείται κυρίως η λεγόμενη ιατρική αστρολογία, που έχει εντοπίσει κάποιες επιπλέον συγκεκριμένες παθήσεις που σχετίζονται με τα ζώδια, προσφέροντας μας χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές.
ΚΡΙΟΣ (κεφάλι): Οι Κριοί υποφέρουν συχνά από παθήσεις στην περιοχή του κεφαλιού και πόνους που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα. Ο βασιλικός, ο δυόσμος και η μέντα ανακουφίζουν από τους νευρικούς πονοκεφάλους. Η βαλεριάνα και το τίλιο καταπραΰνουν τις ημικρανίες, η λεβάντα και ο αμέθυστος βοηθούν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και στις αϋπνίες.

ΤΑΥΡΟΣ (λαιμός): Οι Ταύροι υποφέρουν κυρίως από πόνους στο λαιμό στο σβέρκο και από παρεγγεφαλίτιδα. Η χρήση του σαμπούκου βοηθάει στον πονόλαιμο και την φαρυγγίτιδα, ενώ ευεργετικό για το λαιμό είναι και το θυμάρι.
ΔΙΔΥΜΟΙ (πνεύμονες): Οι Δίδυμοι αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα που σχετίζονται με την περιοχή των πνευμόνων και των βρόγχων. Η γλυκόριζα είναι ευεργετική για τους πνεύμονες και την ευκολία στην αναπνοή, ενώ ο ευκάλυπτος βοηθάει στο άσθμα και τις αναπνευστικές παθήσεις.
ΚΑΚΡΙΝΟΣ (στομάχι): Οι Καρκίνοι παραπονούνται συνήθως για προβλήματα στο στομάχι και το έντερο. Το χαμομήλι, το δενδρολίβανο, το γλυκάνισο και η μέντα θα σας ανακουφίσουν και θα σας ηρεμήσουν.
ΛΕΩΝ (καρδιά): Οι Λέοντες αντιμετωπίζουν κυρίως προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά και το κυκλοφορικό. Βότανα που τονώνουν την καρδιαγγειακή λειτουργία είναι η αγγελική, το μελισόχορτο και το δενδρολίβανο. Η καλέντουλα είναι ευεργετική για την υγεία των αιμοφόρων αγγείων.
ΠΑΡΘΕΝΟΣ (έντερο): Οι Παρθένοι έχουν να αντιμετωπίσουν παθήσεις που σχετίζονται με το έντερο, το στομάχι και την μήτρα (οι γυναίκες). Ο λιναρόσπορος και η μπελαντόνα  καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και η ιτιά τονώνει το έντερο. Το βερμπάσκο είναι ευεργετικό για τη μήτρα και το χαμομήλι για το στομάχι.
ΖΥΓΟΣ (νεφρά): Οι Ζυγοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα νεφρά και τις φλέβες τους. Η αχιλλαία τονώνει τα νεφρά και καθαρίζει το αίμα, ενώ η σημύδα και το γαϊδουράγκαθο βοηθούν στην αποτοξίνωση και την αποβολή των περιττών υγρών, καθώς και στην τόνωση του ήπατος.
ΣΚΟΡΠΙΟΣ (γεννητικά όργανα): Οι Σκορπιοί είναι πιο επιρρεπείς σε προβλήματα που σχετίζονται με τα γεννητικά όργανα και την ουροδόχο κύστη. Η σμεουριά βοηθάει στους πόνους, τις κύστες, τις ορμονικές διαταραχές και την καθαριότητα. Η αχιλλαία στην καθαριότητα και τις κύστες, η στελλαρία στις κύστες, το χαμομήλι στην καθαριότητα και η βαλεριάνα στους πόνους.
ΤΟΞΟΤΗΣ (συκώτι): Οι Τοξότες υποφέρουν από παθήσεις που σχετίζονται με το συκώτι και τη χολή. Αχιλλαία, αγριάδα και ερυθραία είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για το συκώτι, όπως και η σημύδα με την αγκινάρα για τη χολή.
ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ (γόνατα και αρθρώσεις): Οι Αιγόκεροι έχουν ευαισθησίες στις αρθρώσεις τους και ιδίως στα γόνατα, αλλά και δερματικά προβλήματα. Το δαφνέλαιο ανακουφίζει τους ρευματισμούς και το αρπαγόφυτο την αρθρίτιδα. Το σκόρδο καταπολεμά τις φλεγμονές των αρθρώσεων, ενώ η αλόη, η καλέντουλα το καγέν και η τσουκνίδα αντιμετωπίζουν διάφορες δερματικές παθήσεις.
ΥΔΡΟΧΟΟΣ (κνήμες και αστράγαλοι): Οι Υδροχόοι παραπονούνται για ενοχλήσεις στην περιοχή των αστραγάλων και της κνήμης καθώς και για νευραλγίες. Το ιεράκιο καταπολεμά το πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους. Το βάλσαμο χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νευραλγίας.
ΙΧΘΕΙΣ (πέλματα): Οι Ιχθείς είναι πιο ευπαθείς στις παθήσεις των ποδιών και των πελμάτων. Επιπλέον, αρρωσταίνουν πιο συχνά (κρυολόγημα, γρίπη). Η αλόη έχει καταπραϋντικές ιδιότητες, το απόσταγμα από γκρέιπ φρουτ βοηθά τα πονεμένα και πρησμένα πόδια. Συνίσταται ποδόλουτρο με καλέντουλα και χαμομήλι. Η εχινάκεια καταπολεμά τη γρίπη και όπως και η αλόη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Από τη φύση στον οργανισμό μας

Το πρώτο στάδιο είναι η καλλιέργεια. Αυτοί που καλλιεργούν βότανα, θα πρέπει να γνωρίζουν ορισμένα στοιχεία από κάθε φυτό και τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύσσεται. Δεν θα πρέπει ποτέ να προσθέτουν χημικά λιπάσματα. Στη συνέχεια έρχεται η περισυλλογή. Η εποχή που πρέπει να γίνει εξαρτάται από τα μέρη του φυτού που θέλουμε να συλλέξουμε, την περιοχή που φυτρώνει και τη φύση του φυτού. Οι σπόροι συλλέγονται την εποχή που έχουν ωριμάσει, πράγμα που φαίνεται από τη σκληρότητά τους. Το ξύλο ή ο φλοιός θα πρέπει να είναι ώριμος, οπότε η καλύτερη εποχή είναι το χειμώνα. Η συλλογή των καρπών γίνεται την εποχή της ωρίμανσής τους και των βλαστών την άνοιξη. Η φλούδα συλλέγεται από νέα κλαδιά άνοιξη ή φθινόπωρο, εποχή που ισχύει και για τα άνθη, τα οποία πρέπει να κόβουμε τις πρωινές ώρες μετά τη δροσιά, όταν υπάρχει πλήρης άνθιση. Τα φύλλα μαζεύονται συνήθως τις απογευματινές ώρες την εποχή που το φυτό ανθίζει και οι ρίζες όταν το φυτό έχει αποθηκεύσει εκεί όλες τις ουσίες, δηλαδή στο τέλος του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Για ολόκληρα φυτά προτιμάμε το τέλος της άνοιξης.

Η αποξήρανση πρέπει να γίνει έτσι ώστε να μη χάσουν τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Τα βότανα πρέπει να εκτίθενται σε χώρο που αερίζεται καλά, κάτω από σκιά, χωρίς υγρασία, να είναι ζεστός. Τα βοηθάμε, γυρίζοντας σε διάφορες πλευρές τα φύλλα ή τα άνθη. Συνήθως χρειάζονται δύο με τρεις ημέρες. Η φύλαξη και διατήρηση πρέπει να γίνεται σε αεροστεγές και στεγνό δοχείο, μακριά από φως και υγρασία, είτε σε κάποιο ντουλάπι είτε στο ψυγείο (για πιο δροσερό περιβάλλον). Σε ό,τι αφορά τη χρήση πρέπει να συμβουλευτούμε πιο έμπειρους ή ειδικούς, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που απαιτείται συνδυασμός βοτάνων, η κάποια εξ αυτών έχουν δηλητηριώδεις ουσίες. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε σιγανή φωτιά και να σουρώνουμε καλά.

Κυριότερα παρασκευάσματα, οδηγίες
Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι χρήσης των βοτάνων είναι οι εξής: Έκχυμα, εκχύλισμα, αφέψημα, βάμματα, αιθέρια έλαια, λοσιόν, κρέμες, αλοιφές, εμβρέγματα, σιρόπια, ατμοθεραπείες.
Καλύτερες ώρες για την κατανάλωση ή χρησιμοποίηση τους είναι: Τα αντιπαρασιτικά μετά το φαγητό, τρεις φορές την ημέρα και μόνο για τρεις ημέρες, τα αντιπυρετικά, όταν ιδρώνουμε. Τα διουρητικά το πρωί και μεταξύ των γευμάτων, τα τονωτικά και τα πικρά 10-15 λεπτά μετά το φαγητό, τα χαλαρωτικά και ηρεμιστικά πριν τον ύπνο, τα καρδιοκυκλοφορικά  το πρωί και μεταξύ των γευμάτων. Τα επουλωτικά τα βάζουμε πάνω στις πληγές και τα έχοντα τοπική δράση σε σημεία του δέρματος που δεν έχουν εκδορές, πληγές και σκασίματα.
Καλό είναι να πετάμε το περισσευούμενο και να μην το φυλάμε για μελλοντική χρήση. Για τα αφεψήματα, συνηθίζεται να πίνουμε 1-3 φλιτζάνια την ημέρα, ακόμα και με συνδυασμό βοτάνων, με μικρές γουλιές, που μένουν λίγη ώρα στο στόμα πριν την κατάποση. Μετά από 10-15 μέρες οφείλουμε να διακόπτουμε για μία εβδομάδα, ώστε να μην εθίζεται και κουράζεται ο οργανισμός. Αν δεν θέλετε να το πιείτε σκέτο, αντί για ζάχαρη προτιμήστε το μέλι.
Τα βότανα και η χρησιμότητά τους

Έχουν γίνει πολλάκις αφορμή για διάφορες συζητήσεις και αντιδικίες. Υπάρχουν φανατικοί υποστηρικτές που τα χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση και εξίσου φανατικοί πολέμιοι που δεν παραδέχονται την ευεργετική τους χρήση και τα απορρίπτουν. Όπως και να ’χει, η χρήση των βοτάνων γίνεται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη.

Η διαχρονική τους αξία


Στις μέρες μας κυκλοφορούν δεκάδες βιβλία από την ελληνική ή την παγκόσμια βιβλιογραφία, που αναφέρονται στις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων, καθώς και στον τρόπο που αυτά πρέπει να καλλιεργούνται, να μαζεύονται, να επεξεργάζονται και να χρησιμοποιούνται. Από τα πανάρχαια χρόνια ακόμα, υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που αναφέρονται στη χρήση των βοτάνων και τις ιδιότητες τους. Στοιχεία που δεν αφορούν μόνο τον ελληνικό πολιτισμό, άσχετα αν υπήρξε πρωτοπόρος και σε αυτόν τον τομέα (όπως και σε τόσους άλλους), αλλά και στον κινεζικό ή αιγυπτιακό (αραβικό) πολιτισμό.

Στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα ξεκίνησε σιγά σιγά η μαζική δημιουργία φαρμάκων (χημικές ουσίες). Σκοπός των γιατρών και των ερευνητών ήταν να αντιμετωπιστούν ασθένειες που είτε καταγράφηκαν για πρώτη φορά, είτε εμφανίστηκαν με τέτοιο τρόπο και επιμονή, ώστε τα αποτελέσματα τους να προκαλούν ανησυχία και αυξημένο αριθμό θανάτων. Μέχρι τότε τα βότανα κατείχαν περίοπτη θέση στα βαλιτσάκια και τα συνταγολόγια των γιατρών.

votana sthn zwh masΕπιπλέον, οι περισσότερες γιαγιάδες μας και κάποιες από τις μητέρες μας, ειδικά όσες κατάγονται από χωριά και νησιά και έχουν μεγαλώσει σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, έχουν να μας πουν πολλές ιστορίες για τα βότανα και τη χρησιμότητά τους. Μπορούν επίσης με μεγαλύτερη ασφάλεια και σαφήνεια να μας δείξουν πως και που πρέπει να τα χρησιμοποιούμε.

Τέλος, καλό είναι να αποσαφηνίσουμε ορισμένα πράγματα με τη βοήθεια του πλούσιου ελληνικού λεξιλογίου. Σήμερα, όλοι μας χρησιμοποιούμε τις λέξεις φαρμακείο και φαρμακοποιός. Εννοούμε δηλαδή, το κατάστημα που πουλάει φάρμακα και τον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για την πώληση τους.

Τα παλιά χρόνια το όλο σκηνικό ήταν λίγο διαφορετικό. Υπήρχαν οι λέξεις φαρμακοποιείο και φαρμακοπωλείο. Στο λεγόμενο φαρμακείο λοιπόν, υπήρχαν δύο χώροι. Το φαρμακοποιείο, εκεί που οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί συνήθιζαν να φτιάχνουν τα φάρμακα (αυτό άλλωστε σημαίνει στην κυριολεξία η λέξη φαρμακοποιός) και το φαρμακοπωλείο, εκεί που συναντούσαν τους πελάτες για να τα πουλήσουν. Μαζί τους είχαν και τους λεγόμενους φαρμακοτρίφτες, τους μικροϋπαλλήλους που ασχολούνταν με τα διάφορα θελήματα.

Από την αρχαιότητα στο σήμερα

Από τα πανάρχαια χρόνια, ο άνθρωπος στρεφόταν στο φυτικό βασίλειο, καθώς αναζητούσε να θεραπευτεί από κάποια ασθένεια, να ανακουφιστεί από κάποιον πόνο ή να γιάνει κάποιο τραύμα. Τόσο οι «σκαπανείς» της ιατρικής Ιπποκράτης και Ασκληπιός, όσο και άλλοι ιατροί, φιλόσοφοι, θεωρητικοί ή κλασσικοί συγγραφείς στην αρχαία Ελλάδα έχουν αφήσει πίσω τους πολύτιμο έργο για τις θεραπευτικές ιδιότητες και τον τρόπο χρήσης των φυτών. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αλλά και της Τουρκοκρατίας, η χρήση των βοτάνων ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη τόσο εντός των ελληνικών συνόρων, όσο και στην πλειονότητα των χωρών της υπόλοιπης Ευρώπης.

Άλλωστε, οι λαϊκοί γιατροί εκείνης της εποχής ήταν γνωστοί σε όλους. Οι πρακτικοί (εμπειρικοί) ιατροί στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ή μετά την απελευθέρωση είχαν έντονη δράση. Κυρίως όσοι κατοικούσαν στα χωριά της Ηπείρου, ονομάστηκαν Κομπογιαννίτες και Βικογιατροί. Η βαθιά αλλαγή στη στάση των ανθρώπων απέναντι στα βότανα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της χημικής-φαρμακευτικής βιομηχανίας. Μετά το πέρας του Α’ και κυρίως του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου αυξήθηκε κατακόρυφα η παραγωγή φαρμάκων με συνθετικές πρώτες ύλες. Παράλληλα, γιγαντώθηκαν και οι χημικές βιομηχανίες και η πολυφαρμακία. Έτσι, τα φάρμακα έγιναν χιλιάδες, το ίδιο όμως, συνέβη και με τις ασθένειες.

Στην αρχαία Ελλάδα και στους ανεπτυγμένους πολιτισμούς

Στα αρχαιοελληνικά χρόνια, ο Ασκληπιός υπήρξε αναμφίβολα ο πρώτος ιατρός. Συνέλεγε τα ιαματικά βότανα από το Κερκέτιον όρος (σημερινό όνομα Κόζιακας), κοντά στην πόλη των Τρικάλων. Ακόμα και σήμερα θεωρείται όρος πλούσιο σε είδη βοτάνων. Δημιούργησε τα περίφημα «φαρμακοτριβεία», όπου γινόταν η κατεργασία των βοτάνων. Στην Τρίκκη, δημιούργησε το πρώτο «υγιεινοθεραπευτήριο». Οι θεραπευτικές ικανότητες του Ασκληπιού έδωσαν την εντύπωση στον κόσμο ότι είχε κάποια θεϊκή δύναμη, αφού όχι μόνο θεράπευε, αλλά και «ανίστησι τεθνεώτας» (ανέστησε και πεθαμένους). Έτσι η φήμη του κάλυψε τα όρια της Ελλάδας και μεταγενέστερα τα όρια όλου του τότε γνωστού κόσμου. Πάνω από 343 Ασκληπιεία υπήρχαν κατά τον 7ο-6ο και 5ο αιώνα. Δάσκαλος της βοτανοθεραπείας θεωρείται ο Κένταυρος Χείρων, που ζούσε στο Πήλιο, με τα πολυάριθμα φυτά και βότανα. Από αυτόν διδάχθηκε και ο Ασκληπιός.

Ο Ιπποκράτης (πατέρας της ιατρικής) απάλλαξε την ιατρική από τις δεισιδαιμονίες και τη μαγεία. Σε αρκετά από τα βιβλία του αναφέρει 236 φυτικά φάρμακα, αρκετά αποτελούν τη βάση ακόμα και σύγχρονων φαρμάκων. Ο Αριστοτέλης, που θεωρείται πατέρας της Ζωολογίας και πρώτος θεμελιωτής των Φυσικών Επιστημών, έγραψε εκτός των άλλων και δύο συγγράμματα περί Φυτών. Ο Θεόφραστος  θεωρείται πατέρας της Βοτανικής και της Ορυκτολογίας, και πρόδρομος της Φαρμακογνωσίας. Στα εννιά βιβλία του έργου του «Περί φυτών ιστορίας» περιγράφει όχι μόνο τα φυτά αλλά και τις φαρμακολογικές ιδιότητες τους. Γράφει για τον τρόπο συλλογής των βοτάνων και τον τρόπο εξαγωγής του χυλού εξ αυτών.
Ο Διοσκουρίδης υπήρξε ο ονομαστότερος φαρμακολόγος της αρχαιότητας. Το κλασσικό του έργο «Περί ύλης Ιατρικής», δηλ. περί των χρησιμοποιουμένων φαρμάκων, διασώζεται μέχρι τις μέρες μας. Συνολικά, μελέτησε περισσότερα από 500 φυτά με τη δράση τους στις διάφορες ασθένειες του ανθρωπίνου σώματος.
Ο Γαληνός ιατρός και ακόλουθος του Ασκληπιού, χρησιμοποίησε και σύνθετα ή πολύχρηστα φάρμακα, διότι όπως έλεγε με τα απλά βότανα (304 καταγράφει) πολλές φορές δεν θεραπεύονται «αι παρά φύσιν διαθέσεις». Αυτά αποτελούν τη βάση για πολλά σύγχρονα ιδιοσκευάσματα. Αναφορές στα βότανα γίνονται τόσο στα «Ομηρικά έπη», όσο και από τον Αριστοτέλη.

Αν εξετάσουμε τις ιστορικές πηγές, θα δούμε πως τα βότανα στην Κίνα χρησιμοποιούνται εδώ και 4.700 χρόνια, ως φάρμακα. Στο πρώτο βιβλίο βοτανολογίας της Κίνας, (περίπου στα 2700 π.Χ.), αναφέρονται 365 φυτά που χρησιμοποιήθηκαν για φαρμακευτικούς λόγους. Οι Σουμέριοι θεωρούνται από τους πρώτους λαούς που έκαναν χρήση των βοτάνων (περίπου 5.000 π.Χ.). Οι Αιγύπτιοι ασχολούνται με τα βότανα πάνω από 4.000 χρόνια, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν αναφορές από το 3.500 π.Χ. έως και το 5.500 π.Χ.

Σήμερα, κυκλοφορούν εκατομμύρια φάρμακα στην αγορά, με τις εταιρείες – κολοσσούς της φαρμακοβιομηχανίας να είναι από τις πλέον κερδοφόρες στον κόσμο. Οι τιμές των περισσότερων είναι ακριβές έως και απαγορευτικές για τον μέσο άνθρωπο, πόσο μάλλον για τον φτωχό, ενώ τα αρμόδια ταμεία δεν προσφέρουν ιδιαίτερη βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αρκετά από αυτά (ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε) περιέχονται ουσίες βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τίποτα για τη σύσταση των φαρμάκων και ούτε ενδιαφέρονται να μάθουν. Αυτό που ζητούν είναι η άμεση ανακούφιση από τους πόνους και τις ενοχλήσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις είτε δεν ακούν τις εντολές των γιατρών και των φαρμακοποιών, είτε δεν διαβάζουν τις οδηγίες χρήσης. Τέλος, πολλοί προτιμούν ένα φάρμακο με παραπλήσια ιδιότητα αυτού που θα έπρεπε να πάρουν, επειδή είναι πιο φτηνό.

Από την άλλη πλευρά τα βοτανολογικά φάρμακα, ειδικά στη Βόρεια Αμερική συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον. Οι πωλήσεις ξεπερνούν τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο και η χρήση τους διδάσκεται σε δεκάδες πανεπιστήμια ιατρικής. Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες της Β. Αμερικής δεν έχουν το δικαίωμα της πατέντας σε φάρμακα φυσικής προέλευσης, κάτι που ουσιαστικά εξανεμίζει τη δυνατότητά τους για μεγάλα κέρδη.

Ιδιαίτερα διαδεδομένη είναι η χρήση τους και στις χώρες της Ασίας, ενώ λιγότερο ασχολούνται με τα βότανα οι Αφρικανοί, και οι Ευρωπαίοι, ειδικά σε σχέση με το παρελθόν. Εξαίρεση αποτελούν οι πληθυσμοί που ζουν κοντά στη φύση, που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και οι φυλές, που λόγω θρησκείας, πολιτισμού και παραδόσεων συνδέονται ακόμα στενά με το παρελθόν. Γενικότερα, τα βότανα ως φάρμακα, εξακολουθούν να αποτελούν θέμα «αμφίβολης σημασίας» για το κατεστημένο της περίθαλψης υγείας. Ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν αναγνωρίσει και επισημοποιήσει την επιστήμη που λέγεται βοτανολογία.

Στο επόμενο άρθρο θα αναφερθούμε στη σχέση των βοτάνων με τα φάρμακα και στη σωστή καλλιέργεια, συγκομιδή και χρήση των πρώτων. Ακόμα θα δούμε πως σχετίζονται τα βότανα με τα ζώδια και θα προτείνουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να απαλλαγούμε από ασθένειες και πόνους της καθημερινότητας και όχι μόνο, πάντα μέσω των βοτάνων.Ζώδια και χρώματα

Η χρωματική προσωπικότητα των ζωδίων

\r\n


\r\n

Έχει αποδειχτεί πως η επιλογή των αγαπημένων μας χρωμάτων έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τον τρόπο που σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε και φυσικά με τα συναισθήματα μας και την ένταση αυτών. Ο συνδυασμός ζωδίων και χρωμάτων μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τις εσωτερικές πτυχές του χαρακτήρα ενός ατόμου.

\r\n


\r\n

Είναι δεδομένο πως υπάρχει συσχετισμός του ζωδιακού κύκλου με τον χρωματικό κύκλο. Έτσι, το πρώτο χρώμα του ηλιακού φάσματος αντιστοιχεί με το πρώτο ζώδιο του ζωδιακού κύκλου και το τελευταίο χρώμα με το τελευταίο ζώδιο. Άλλωστε τις περισσότερες φορές η προσωπική επιλογή ενός (αγαπημένου) χρώματος ταυτίζεται με το χρώμα ή τα χρώματα που αντιστοιχούν σε κάθε ζώδιο.

\r\n


\r\n

Επομένως, το κάθε ζώδιο έχει το προσωπικό του χρώμα, όπως κάθε άνθρωπος έχει τη δική του προσωπικότητα, που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους υπολοίπους. Μάλιστα, σε συνδυασμό με τα χρώματα που αντιστοιχούν σε κάθε πλανήτη (θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο για αυτό το θέμα), μπορούμε να αποκαλύψουμε πολλά για το χαρακτήρα ενός ατόμου και τις προτιμήσεις του.\r\n


\r\n

Ζώδια και χρώματα

\r\n\r\n

\r\n


\r\n

Για κάθε ζώδιο υπάρχουν χρώματα που το βοηθούν να βγάλει προς τα έξω τα κύρια χαρακτηριστικά του.

\r\n


\r\n

ΚΡΙΟΣ

\r\n


\r\n

Η παρορμητικότητα, το πάθος, η αγωνιστικότητα και ο αυθορμητισμός των Κριών εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο μέσα από το κόκκινο χρώμα. Τους ταιριάζουν επίσης και όλα τα πορφυρά χρώματα, ενώ μπορούν να περάσουν καλύτερα το στίγμα τους, συνδυάζοντας τα με το λευκό.

\r\n


\r\n

ΤΑΥΡΟΣ

\r\n


\r\n

Οι γήινοι τόνοι χρωμάτων είναι αυτοί που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία των Ταύρων. Η ειλικρίνεια, η σταθερότητα και η ρομαντική τους διάθεση εκφράζονται με το ροζ και τις αποχρώσεις του και η ηρεμία τους με το μπλε. Το τελευταίο σε συνδυασμό με το πράσινο τους κάνει να αισθάνονται πιο άνετοι και κοινωνικοί.

\r\n


\r\n

ΔΙΔΥΜΟΙ

\r\n

\r\n

Η δημιουργική και ανανεωτική διάθεση των Διδύμων προβάλλεται με τον καλύτερο τρόπο μέσα από το κίτρινο. Έτσι, μπορούν να εμφανίσουν την αισιοδοξία τους για τη ζωή. Τέλος, ο συνδυασμός του με άλλα χρώματα μπορεί να αναδείξει την πολυδιάστατη προσωπικότητα και την γοητεία τους.

\r\n


\r\n

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

\r\n


\r\n

Οι Καρκίνοι είναι ευαίσθητοι και εσωστρεφείς. Τους αρέσει να κρατούν αποστάσεις από τους άλλους. Για αυτό τους ταιριάζει το γκρι, που επιπλέον συνδέεται με την τάση τους να μένουν στο παρελθόν. Το θαλασσί ή το τιρκουάζ ταυτίζεται με την τάση τους να αλλάζουν διάθεση.

\r\n


\r\n

ΛΕΩΝ

\r\n


\r\n

Γενναιόδωροι και δημιουργικοί, οι Λέοντες αντιδρούν με θάρρος και τόλμη στις προκλήσεις της ζωής. Για αυτό τους ταιριάζει το πορτοκαλί. Στην έντονη προσωπικότητα, την επιβλητικότητα και τη λαμπερή ζωή που τους αρέσει να κάνουν, ταιριάζει γάντι το χρυσαφί, το οποίο άλλωστε, προτιμούν στο ντύσιμό τους.

\r\n


\r\n

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

\r\n


\r\n

Παραδοσιακοί και σταθεροί τύποι, οι Παρθένοι διακρίνονται για τον ρεαλισμό και την πρακτικότητά τους. Τις περισσότερες φορές προτιμούν να ντύνονται με σκούρα χρώματα (συνδυασμοί καφέ και πράσινου). Έτσι, καταφέρνουν να κρατούν κρυφές τις σκέψεις και τις επιθυμίες τους και να διατηρούν την ηρεμία τους.

\r\n


\r\n

ΖΥΓΟΣ

\r\n


\r\n

Οι Ζυγοί χαρακτηρίζονται από την κοινωνικότητα και την ηρεμία. Είναι ευγενικοί, ρομαντικοί και ιδιαίτερα συντροφικοί. Για αυτό τους ταιριάζει το πράσινο χρώμα. Επιπλέον, τους πάει πολύ τόσο το μπλε όσο και το θαλασσί, που τονίζει την τρυφερότητα και την αισιοδοξία τους.

\r\n


\r\n

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

\r\n

\r\n

Οι Σκορπιοί είναι ιδιαίτερα σοβαροί και πολλές φορές αυστηροί τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους άλλους. Δύσκολα αφήνουν να φανούν οι σκέψεις και οι προθέσεις τους. Τους ταιριάζει το βυσσινί ή το μπορντό. Συχνά ντύνονται με βαθύ κόκκινο χρώμα, για να εκφράσουν τον ερωτισμό και το πάθος τους.

\r\n


\r\n

ΤΟΞΟΤΗΣ

\r\n


\r\n

Μέσα από το μπλε και το γαλάζιο οι Τοξότες προβάλλουν την πολύπλευρη προσωπικότητά τους. Φημίζονται για τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό τους, για αυτό τους ταιριάζει και το γαλαζοπράσινο. Σε ό,τι αφορά τις ενδυματολογικές επιλογές, το φούξια τους κάνει ιδιαίτερα ελκυστικούς.

\r\n


\r\n

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

\r\n


\r\n

Η συνέπεια, η αξιοπιστία, η αυτοσυγκράτηση, η σοβαρότητα και η εντιμότητα, είναι τα χαρακτηριστικά των Αιγόκερων, τα οποία τονίζονται μέσα από το μαύρο και τα σκούρα χρώματα. Με το πράσινο νιώθουν πιο χαλαροί και άνετοι, αποβάλλοντας τις συστολές και τις ανασφάλειες τους.

\r\n


\r\n

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

\r\n


\r\n

Οι Υδροχόοι θέλουν να αισθάνονται ελεύθεροι και να ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους για αυτό και προτιμούν χρώματα όπως το μωβ και το βιολετί. Το γαλαζοπράσινο αντιπροσωπεύει την ενεργητικότητα και την τόλμη τους, καθώς και την αγάπη τους για ηθικές και πνευματικές αξίες.

\r\n


\r\n

ΙΧΘΕΙΣ

\r\n


\r\n

Άκρως ρομαντικοί και ευαίσθητοι, οι Ιχθείς χαρακτηρίζονται για την ανιδιοτέλεια, το ψυχικό σθένος και την τάση τους να επικοινωνούν και να βοηθούν τον συνάνθρωπό τους. Όλα τα παραπάνω εκφράζονται με το γαλάζιο και το γαλαζοπράσινο. Όταν φορούν άσπρο ή ασημί παρουσιάζονται πιο ήρεμοι και υπομονετικοί

\r\n


\r\n

Διαλέξτε χρώματα, πετύχετε το σκοπό σας

\r\n


\r\n

Ο προσωπικός χάρτης των χρωμάτων μας δίνει τη δυνατότητα να εκφραστούμε ανάλογα με αυτό που έχουμε στο μυαλό μας, περνώντας κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα ή προβάλλοντας κάποιο συγκεκριμένο γεγονός, μέσω αυτών που φοράμε. Η κατάλληλη επιλογή χρώματος μπορεί να χαρίσει θετική ενέργεια, αρμονία, ψυχική ηρεμία ή να ανεβάσει τη λίμπιντο.

\r\n


\r\n

Μέσα από το χρώμα που επιλέγετε, μπορείτε να δείξετε προς τους άλλους ποια είναι η ψυχική και συναισθηματική σας κατάσταση, αν έχετε διάθεση, αν σας αρέσει ή σας ενδιαφέρει κάποιος. Για αυτό, την επόμενη φορά που θα επιλέξετε ποιο χρώμα θα φορέσετε, σκεφτείτε καλά τα παραπάνω δεδομένα, ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες επίτευξης του σκοπού σας.


Παναγιώτης.

Ζώδια Οκτώβριος 2011

Ζώδια Οκτώβριος 2011Όπως κάθε μήνα το Ζώδια σήμερα σας προσφέρει δωρεάν αστρολογικές προβλέψεις, πάμε να δούμε τις αστρολογικές προβλέψεις του Οκτωβρίου 2011


 Ημερήσιες προβλέψεις Οκτώβριος 2011

\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\nΖώδια Οκτώβριος 2011 Προβλέψεις 1 Δεκαήμερου


\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n\r\n

Το άγχος στην καθημερινότητα μας

Το άγχος στην καθημερινότητα αποτελεί έναν από τους πιο ύπουλους εχθρούς για τον άνθρωπο στην εποχή μας. Σε καθημερινή βάση μας προβληματίζει, καταστρέφοντας τη διάθεση και την υγεία μας. Το άγχος και οι αρνητικές επιδράσεις του απασχολούν όλο και περισσότερο κόσμο.

\r\n

Ελάχιστοι είναι οι συνάνθρωποί μας που μπορούν να λένε και να το εννοούν, πως δεν αγχώνονται, πως παραμένουν ψύχραιμοι απέναντι σε κάθε δυσκολία και καταφέρνουν να αντιδρούν στις προκλήσεις της ζωής με ηρεμία και απλότητα. Οι περισσότεροι επηρεάζονται από τους φρενήρεις ρυθμούς της εποχής μας, όπου οι πληροφορίες και τα γεγονότα εμφανίζονται με μορφή χιονοστιβάδας, δημιουργώντας επιπρόσθετο άγχος για χίλια δυο πράγματα. Η εργασία, οι σχέσεις, τα προβλήματα υγείας, οι καταστάσεις ατόμων του οικογενειακού περιβάλλοντος, το μέλλον των παιδιών, είναι τα κυριότερα εξ αυτών. Η οικονομική κρίση κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση.

\r\n

Ας δούμε όμως, τι είναι στην πραγματικότητα το άγχος και πως λειτουργεί.

\r\n

Όταν αναφερόμαστε στο άγχος, ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μία κατάσταση εσωτερικής έντασης. Είναι η αντίδραση του οργανισμού που ξεκινάει από τον εγκέφαλο και επεκτείνεται στο υπόλοιπο σώμα, απέναντι σε έναν επικείμενο κίνδυνο ή μία δύσκολη και απαιτητική κατάσταση. Αυτό το ασαφές και δυσάρεστο συναίσθημα που μας πλημμυρίζει συχνά πυκνά, είναι απαραίτητο για την επιβίωση μας, αφού ο οργανισμός μας βρίσκεται σε εγρήγορση, οι σωματικές λειτουργίες αυξάνονται, ανακαλούμε στη μνήμη μας τις ανάλογες εμπειρίες και είμαστε έτοιμοι να δράσουμε αποτελεσματικά.

\r\n

Όλη η παραπάνω κατάσταση περιγράφει το λεγόμενο παραγωγικό, δημιουργικό ή φυσιολογικό άγχος, που λειτουργεί ως εφαλτήριο και ως μέσο επαγρύπνησης για τον άνθρωπο. Όταν όμως, η ένταση του άγχους είναι υπερβολική ή αυξάνεται αναίτια, τότε το αποτέλεσμα είναι το ακριβώς αντίθετο. Ο άνθρωπος αδυνατεί να σκεφτεί λογικά και να αντιδράσει σωστά. Η σύγχυση που επικρατεί γύρω του και μπορεί να αφορά την παραμόρφωση του χώρου, του χρόνου, των προσώπων ή των γεγονότων, τον οδηγεί σε λανθασμένες σκέψεις και αντιδράσεις. Εδώ έχουμε να κάνουμε με το παθολογικό άγχος, που εμποδίζει το άτομο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να λύσει τα προβλήματά του.

\r\n


\r\n

Συμπτώματα εκδήλωσης

\r\n


\r\n

Στην απλή μορφή το άγχος εμφανίζεται με σωματικά συμπτώματα (ταχυκαρδία, ταχύπνοια, επιγαστραλγία) και ψυχικά συμπτώματα (ανησυχία, εκνευρισμός, δυσφορία, νευρικότητα). Σε περιπτώσεις παθολογικού άγχους έχουμε τα παρακάτω συμπτώματα: ταχυπαλμίες, τρέμουλο, πονοκέφαλος, πόνος στο στήθος, την πλάτη ή τον αυχένα, κόμπος στο λαιμό, δύσπνοια, φούντωμα και εξάψεις, κρυάδες και ρίγη, ζαλάδες, τάση για λιποθυμία, μουδιάσματα, ξηροστομία, διάρροια ή συχνουρία, ταραχή, υπερένταση, στενοχώρια, αναστάτωση, αγωνία, έννοια, φόβο, θυμό, τύψεις, ενοχές.

\r\n


\r\n

Έτσι, πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για σωματικούς πόνους, κάνουν νευρικές κινήσεις, τρώνε τα νύχια τους, είναι ευέξαπτοι, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο και τη διατροφή τους, έχουν στομαχικές διαταραχές και αυξημένη πίεση, κρίσεις πανικού ή κατάθλιψη.

\r\n

\r\n

\r\n

Παράγοντες δημιουργίας άγχους

\r\n


\r\n

Το άγχος μας αφορά όλους. Δεν έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, την ηλικία, το φύλο, το επάγγελμα, απλώς φαίνεται να… προτιμά λίγο περισσότερο τις γυναίκες. Ας δούμε όμως, τους κυριότερους παράγοντες που το δημιουργούν:

\r\n


\r\n

- Η ιδιοσυγκρασία. Δεν  γεννιούνται όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Κάποιοι προφανώς είναι πιο αγχώδεις από τη γέννησή τους.

\r\n


\r\n

- Ανατροφή και οικογενειακό περιβάλλον. Αν κάποιοι έχουν μεγαλώσει από μικροί μέσα σε αγχώδες περιβάλλον ή με τρόπο που τους δημιουργούσε πίεση, στρες και ανασφάλεια, τότε λογικό είναι να αγχώνονται περισσότερο.

\r\n


\r\n

- Εμπειρίες. Αν κάποιοι έχουν συναντήσει αρκετές δυσκολίες στη ζωή τους από μικρή ηλικία ή έχουν γευτεί αρκετές αποτυχίες σε παλαιότερες προσπάθειες τους να πετύχουν ή να δημιουργήσουν, είναι λογικό να έχουν πιο συχνά άγχος.

\r\n


\r\n

- Έλλειψη αυτογνωσίας και αυτοπεποίθησης. Όταν κάποιος δεν γνωρίζει ποια είναι τα όρια του ή τι ακριβώς θέλει στη ζωή του, όταν αμφιβάλλει συνεχώς για την αξία και τις ικανότητές του, τότε το άγχος θα τον συντροφεύει στην καθημερινότητά του.

\r\n

\r\n

\r\n

- Φόβοι, φοβίες και διλήμματα. Όταν κάποιος κάνει συνεχώς αρνητικές σκέψεις για τον ίδιο ή για άτομα του στενού του περιβάλλοντος, χωρίς κάποια προφανή αιτία, ή όταν αμφιταλαντεύεται συνεχώς πριν λάβει μία απόφαση, δύσκολα θα αποφύγει το άγχος. Όπου υπάρχουν φοβίες (αγοραφοβία, κλειστοφοβία, υψοφοβία κ.α.), συνοδεύονται από άγχος.

\r\n

Άγχος δημιουργείται και από τον κοινωνικό περίγυρο, από την υπεραπασχόληση στην εργασία, από τις διαπροσωπικές σχέσεις, από κάποιο πρόβλημα υγείας, από απώλεια ενός κοντινού προσώπου, από ξαφνικές αλλαγές στην καθημερινότητα ή από την κακή διατροφή.

\r\n

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, όλοι οι άνθρωποι διακατέχονται από άγχος, αλλά αντιδρούν ή επηρεάζονται με διαφορετικό τρόπο, από ορισμένα γεγονότα αρνητικά ή ακόμα και θετικά. Έχει αποδειχθεί πως υπάρχει κάποια σχέση αυτών των αντιδράσεων με τις αστρολογικές επιρροές που δέχεται το ωροσκόπιο κάθε ανθρώπου. Κυρίως η ψυχολογική αστρολογία είναι αυτή που ασχολείται με την όψη και τη θέση των πλανητών και το πώς αυτή επηρεάζει το κάθε άτομο. Αυτό το θέμα θα μας απασχολήσει στο επόμενο άρθρο. Κυρίως, όμως, θα αναλύσουμε τρόπους και τεχνικές, που βοηθούν στο να απαλλαγούμε από το άγχος.


Παναγιώτης, Γιώργος (από την ομάδα του ζώδια σήμερα)

Αρωματοθεραπεία - Ομορφία, ΥγείαΗ αρωματοθεραπεία είναι μια αρχαία θεραπευτική μέθοδος η τεχνική που έρχεται να συμπληρώσει και να επηρεάζει τις λειτουργίες του σώματος μέσω των κυτταρικών αλληλοεπιδράσεων με την χρήση αιθέριων ελαίων που προέρχονται από το απόσταγμα αρωματικών φυτών . Τα έλαια που χρησιμοποιούνται για αρωματοθεραπεία πιστεύετε ότι έχουν αντιβιοτικές, αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές και άλλες θεραπευτικές ιδιότητες όταν λαμβάνονται με κατάποση ή επαλείφονται στο δέρμα,ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται μέσα από συσκευές καυσης αναζωογοννούν και ενεργοποιούν την ατμόσφαιρα χαρίζοντας μια πολυδιάστατη μορφή θεραπείας. Οι μυρωδιές των αιθέριων ελαίων ταξιδεύουν στο ανθρώπινο σώμα μέσω των νευρικών ινών επηρεάζοντας το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την διαίσθηση, την διάθεση, τα συναισθήματα και την γενική ισορροπία του οργανισμού και του σώματος μας. Το φυσικό αιθέριο έλαιο εκτός από την τόνωση των εγκεφαλικών κυττάρων βοηθάει στην επίλυση και καλυτέρευση μιας σειράς ευρείας ποικιλίας παθήσεων του οργανισμού, καθαρίζοντας τους πνεύμονες ολόκληρης της κυτταρικής μας υπόστασης. Πολλοί άνθρωποι που ενσωμάτωσαν την αρωματοθεραπεία στη ζωή τους ανέφεραν οτι είχαν καλύτερη διάθεση και ενέργεια στην καθημερινόρητά τους,σημαντική βελτίωση από πόνους,τραυματισμούς καθώς και απαλλαγή από την ταλαιπωρία πολλών προβλημάτων υγείας. Η αρωματοθεραπεία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα ανακουφίζοντας από την κατάθλιψη, το άγχος και την μείωση του στρες.(βανίλια,γεράνι,γαρυφαλλο) Δρα καταλυτικά στην τόνωση καθώς και την σωματική και συναισθηματική ευεξία.(μέντα,πασχαλιά,τριανταφυλλο) Τα αιθέρια έλαια δεν αντικαθιστούν ποτέ την ιατρική μας παρακολούθηση και την διακοπή φαρμάκων όταν βρισκόμαστε κάτω από υγειονομική περίθαλψη,αλλά σίγουρα διευκολύνουν και βοηθούν.Συγγραφέας : ΑΛΙΝΤΑ ΚΑΝΑΚΗ – ΦΑΙΔΡΑ