Menu

Βιορυθμοί, υπολογίστε τους!

Η θεωρία των Βιορυθμών

\r\n


βιορυθμοιΗ θεωρία των βιορυθμών είναι μια  θεωρία που υποστηρίζει ότι η  καθημερινή μας ζωή επηρεάζεται σημαντικά από ρυθμικούς κύκλους που μέχρι τώρα έχουν αγνοηθεί από τους επιστήμονες που μελετούν τους βιολογικούς ρυθμούς. Η βιοχρονομετρία  είναι η επιστημονική μελέτη της ρυθμικότητας και των  βιολογικών κύκλων γνωστών και ως "ρολόγια" όπως το κιρκαδικό (από το λατινικό circa και dia. Κυριολεκτικά, "για μια ημέρα"). Οι κιρκαδικοί ρυθμοί βασίζονται σε πράγματα όπως η ευαισθησία στο φως και το σκοτάδι, η οποία σχετίζεται με τον ύπνο μας. Οι Βιορυθμοί δεν βασίζονται στην επιστημονική μελέτη των βιολογικών οργανισμών. Οι κύκλοι της θεωρίας των βιορυθμών δεν κατάγονται από  την  επιστημονική μελέτη και δεν έχουν υποστηριχθεί ποτέ από  καμία επιστημονική μελέτη. Η θεωρία υπάρχει πάνω από εκατό χρόνια και  ακόμη  κανένα επιστημονικό περιοδικό δεν  έχει δημοσιεύσει ένα άρθρο που υποστηρίζει την θεωρία.


Υπήρξαν μέχρι τώρα πάνω από 100 μελέτες που υποστηρίζουν τη θεωρία βιορυθμών αλλά όλες  τους φαίνεται να έχουν   μεθοδολογικά και στατιστικά σφάλματα (Hines, 1998). Μετά από την  εξέταση των περίπου 134 μελέτών των  βιορυθμών διαπιστώθηκε ότι η θεωρία δεν είναι έγκυρη (Hines, 1998). Είναι  βέβαια εμπειρικά δοκιμάσιμη  και έχει δεν αποδειχθεί ότι είναι ψευδή. Ο  Terence Hines πιστεύει ότι το γεγονός αυτό συνεπάγεται στο ότι η θεωρία βιορυθμών "δεν μπορεί δικαίως να χαρακτηρισθεί ως ψευδό-επιστημονική θεωρία."

Η θεωρία των Βιορυθμών βασίζεται περισσότερο στην αριθμολογία, μαρτυρίες και το "φαινόμενο Φόρερ" και την διαίσθηση περισσότερο παρά στην  επιστημονική μελέτη. Η θεωρία προέρχεται από τον δέκατο ένατο αιώνα και τον Wilhelm Fließ, έναν γιατρό απο το Βερολίνο, νουμερολόγο και καλό φίλο και ασθενή του Σίγκμουντ Freud.
Ο Fleiss ήταν γοητευμένος από το γεγονός ότι όποιον αριθμό διάλεγε θα μπορούσε να υπολογίσει έναν τρόπο ότι αυτός σχετίζεται με  τον αριθμό  23 η  28  ή και τους δυο . Ο  αριθμός 28  συνδέεται με την εμμηνόρροια  έτσι  ήταν πεπεισμένος ότι όλος ο κόσμος διέπεται από το  23 και το  28, έτσι ονόμασε την περίοδο 28 ημερών "θηλυκή " και αυτή των  23 ημερών "αρσενική". Το 1904, αρκετά χρόνια μετά την ανακάλυψη του Fließ, ο Δρ Hermann Swoboda, του Πανεπιστημίου της Βιέννης, ισχυρίστηκε οτι ανακάλυψε αυτές τις ίδιες περιόδους επίσης. Στη δεκαετία του 1920 ο Alfred Teltscher, αυστριακός καθηγητής μηχανικής, προσέθεσε την  περίοδο του " μυαλού " των 33 ημερών με βάση την παρατήρησή του ότι η εργασία των μαθητών του ακολουθούσε πρότυπα 33 ημέρών.

Η θεωρία ήταν δημοφιλής επίσης στη δεκαετία του 1970 από τον George Thommen (Is This Your Day? How Biorhythm Helps You Determine Your Life Cycles) και τον Bernard Gittleson (Biorhythm - A Personal Science). Κανένα από τα δύο βιβλία δεν   παρέχει επιστημονικά στοιχεία για τους βιορυθμούς. Αποτελούνται από λίγο η πολύ από υποψίες και  αστεία . Ωστόσο από εκείνη την περίοδο η στατική ιδέα των περιόδων αντικαταστάθηκε με τη δυναμική έννοια των κύκλων, που είναι τώρα γνωστοί ως ο σωματικός, συναισθηματικός και πνευματικός κύκλος. Είναι ενδιαφέρον, οχι μόνο η "θηλυκή" περίοδος περιέχει  το συναισθηματικό κύκλο, αλλά  τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μοιράζονται  τον  ίδιο σωματικό και συναισθηματικό κύκλο των 23 και 28 ημερών αντίστοιχα. Παρόλο της δεδομένης διαφορετικής φύσης των ορμονών άνδρες και γυναίκες ( τα δύο φύλα ) μοιράζονται τουλάχιστον κάποιους μοναδικούς και  ρυθμικούς κύκλους.

Υπάρχουν  νέοι κύκλοι οι οποίοι έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει ο 38 ημερών προ-αισθηματικός κύκλος, ο  43 ημερών αισθητικός κύκλος, και ο 53 ημερών πνευματικός κύκλος. Υπάρχουν πολλοί επίσης που  ισχυρίζονται ότι υπάρχουν κύκλοι που είναι συνδυασμοί των τριών αρχικών κύκλων. Ο κύκλος  του πάθους είναι ο συνδυασμός του φυσικού με τον συναισθηματικό κύκλο. Ο κύκλος τής σοφίας είναι  ο συναισθηματικός σε συνδυασμό με τον  πνευματικό κύκλο. Και ο κύκλος τής γνώσης είναι η ένωση του πνευματικού με το φυσικό κύκλο.

Ωστόσο, όσοι και  κύκλοι να  υπάρχουν, η λειτουργία είναι η ίδια: να προβλέψουμε τι μπορεί να μας συμβεί σε σε κάποια συγκεκριμένη μέρα.

Σε γενικές γραμμές, όσο πιο θετικός ένας κύκλος είναι σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή, τόσο το άτομο είναι σε καλύτερή θέση να επικοινωνεί σε αυτό το χώρο. Για παράδειγμα, το υψηλό συναισθηματικό επίπεδο τείνει να σημαίνει ότι ένα άτομο είναι πιο σταθερό και  σε καλύτερη θέση να λαμβάνει  αποφάσεις για μια σχέση, και ούτω καθεξής. Αυτό δεν σημαίνει ότι όταν ο κύκλος είναι αρνητικός σε κάποια  περιοχή το άτομο δεν θα πάει καλά σε αυτό το χώρο, όχι, αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να τα πάει καλά.